Gyas en De Hunze vrezen voor hun vaarwater

Algemeen Kort Voorpagina

Het roeiwater op het Groningse Noord-Willemskanaal waar de leden van Gyas en De Hunze trainen, is in gevaar. Probleem: de provincie Groningen en het Waterschap Noorderzijlvest willen het kanaal met stalen damwanden verstevigen. De roeiers protesteren.

Groot nadeel van deze wanden is dat er veel langer deining op het kanaal blijft staan, waardoor goed trainen voor de in totaal 1500 roeiers van beide verenigingen steeds lastiger wordt. Ruim een jaar geleden werd aan de oostzijde van het kanaal al van dit soort wanden geplaatst, met negatieve gevolgen. “We merken dat we niet meer zo goed kunnen trainen als voorheen. Zelfs een acht op snelheid laat flinke deining achter”, vertelt Paul Janssen, voorzitter van de studenten van Gyas.

Gevolgen
Hij erkent dat ze de gevolgen in eerste instantie hebben onderschat. “We zijn een beetje overvallen door het negatieve effect. Mede daarom trekken we nu aan de bel. De gevolgen hiervan kunnen desastreus uitpakken voor het Groningse roeien. Hopelijk is het nog niet te laat en kunnen we de partijen die erover gaan zover krijgen dit tweede plan tegen te houden.”

Veiligheid
Janssen meent dat zelfs de veiligheid in het geding is. “Je moet je voorstellen dat ook onervaren skiffeurs op dit stuk komen roeien. Ook kinderen die net lid zijn geworden bij De Hunze. Wat als er zo iemand omslaat? Je komt met die wanden ook niet makkelijk het water uit.”

Toezeggingen
De praeses vergaderde gisteren met de gemeente en andere belangengroepen. “Het grootste probleem is dat we maar geen toezeggingen krijgen. Er wordt wel steeds erkend dat men onze bezwaren serieus neemt, maar daar hebben we uiteindelijk niet zoveel aan. Men heeft nu aangegeven een proef te willen doen met ander soort damwanden. Maar wij willen vooral graag weten wat er gebeurt als de resultaten daarvan aangeven dat het roeiwater alsnog verslechterd is. Alleen wil men daar geen toezegging over doen.”

Roeibanen
Het is niet de eerste tegenvaller voor de Groningse clubs. Eind december werd bekend dat er vanwege de bijzondere natuur geen roeibaan zou komen langs de A28, waarnaar de Gemeente Groningen een haalbaarheidsonderzoek instelde. Ook werd onlangs de oude Watersportbaan in Harkstede gedempt. De verpauperde voorziening wordt nu onderdeel van het waterrijke stadsdeel Meerstad.

©NLroei, 2-3-2017