Afval uit Belgische roeibaan gedoken

Kort Voorpagina

Uit de voor veel roeiers bekende Watersportbaan in het Belgische Gent is door zeventig duikers maar liefst 1462 kilo afval uit het water gehaald. Dat blijkt uit een artikel in de krant Het Laatste Nieuws.

Gent – De roeibaan ten westen van de Vlaamse stad Gent wordt in april door veel Nederlandse wedstrijdroeiers aangedaan als oefening voor de nationale kampioenschappen kleine nummers of later in mei als er wederom een internationale wedstrijd wordt gehouden. Naar nu blijkt een zwaar vervuild stuk water.

In het kader van een ‘Proper Water Project’ haalden duikers afval van de bodem. De oogst was 26 vuilniszakken met klein afval, maar ook grote verkeersborden met beton, bureaustoelen en een heuse brandkast. Ook bleek het zicht onder water bijzonder beperkt, op sommige plaatsen zelfs maar 30 centimeter. Begrijpelijk dat er doorgaans een strikt zwemverbod geldt. Er was dan ook nog nooit in het 65-jarige bestaan van de baan door duikers in het water gedoken.

Diepte
Opvallend was dat de roeibaan op zijn diepste punt slechts 2,20 meter meet. Voorschriften van de FISA schrijven voor een internationale baan een diepte van minimaal 3,5 meter voor. Er geldt wel een uitzondering voor oude, hand-gegraven banen zoals in Gent, maar ook daar is twee meter het absolute minimum. Het is nu de vraag of de Watersportbaan daar wel aan voldoet.

‘Aware Dive’
De operatie geschiedde onder de naam ‘Aware Dive’ van Project Aware, dat aandacht vraagt voor schoon water. Een jaar geleden werd in Blaarmeersen, een plas vlakbij de roeibaan, al 100 kilo aan vuilnis opgehaald. Een schijntje vergeleken bij de huidige vangst, en dat terwijl slechts 1200 meter van de totale twee kilometer lengte werd onderzocht.