Olympiërs steeds ouder, sterker en sneller

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Roeiers die uitkomen op de Olympische Spelen worden steeds sneller, zijn steeds sterker maar worden ook steeds ouder. Deze trend zet zich in Rio voort.

Utrecht – Deze trend signaleerde WorldRowing.com enkele dagen geleden. Parallel daaraan ligt het gegeven dat sporters steeds langer een sport blijven beoefenen. Opvallend is dat ze niet alleen betrokken blijven, maar hun sport ook op hoog niveau kunnen blijven uitvoeren. Dit brengt op internationaal niveau een nieuwe term: ‘longevity’ (lang topfit zijn).

Leeftijd
Dat roeiers in Rio ouder worden blijkt nu al. Olympisch kampioen Olaf Tufte (Noorwegen) is 40 jaar als de spelen in augsutus beginnen en Ekaterina Karsten (Wit-Rusland) is dan zelfs 44. Beide boten hebben zich al gekwalificeerd. Sinds 1976 is de gemiddelde leeftijd van olympische skiffeurs gestegen van 24 naar 31 jaar.

Meerdere Spelen
Een groeiend deel van de sporters die naar de spelen gaan, zijn er op een of meer edities eerder ook geweest. Doordat sporters langer op niveau zijn, komt het vaker voor dat een sporter zich meerdere keren voor de spelen kwalificeert. “Vroeger” was het een ridicuul idee dat sporters drie, vier of soms zelfs vijf spelen meegingen. Tegenwoordig komt het vaker voor. Sommigen presteren het om na meerdere spelen nog steeds mee te doen om de medailles.

Medailles
De medailles zijn niet slechts voorbestemd aan jonge atleten. Elisabeta Lipa (Romenië) spant de kroon met vijf keer goud, twee keer zilver en een bronzen medaille, over zes Olympische Spelen. Bij de mannen wist Sir Steve Redgrave (Groot-Brittanië) vijf keer goud op vijf spelen te winnen. Dit is ‘longevity’ in de breedste zin van het woord.

Trend
Het lijkt erop dat dit soort legendarische successen vaker gaan voorkomen. Een grafiek laat zien dat het aantal roeiende olympiërs met meer dan drie gouden medailles over meerdere spelen de laatste vijftien jaar drastisch toeneemt, net als hun leeftijd.

Retiring ages multiple Olympic gold medallists 1980-2012 © FISA
Retiring ages multiple Olympic gold medallists 1980-2012 © FISA

Oud
Ouder worden gaat duidelijk niet gepaard met langzamer of minder fit worden. De gemiddelde winnaar van een gouden medaille is steeds ouder. Het algemene niveau komt steeds hoger te liggen, roeiers hebben steeds meer ervaring.