Hendriks haalt hard uit naar Emke’s Holland Acht

Achtergrond

In het doorgaans gezagsgetrouwe magazine Roei! kraakt Kaj Hendriks kritische noten over de ploeg waarvan hij deel uitmaakte: de mannenacht, gecoacht door Mark Emke. Hij wijst nadrukkelijk op het contrast tussen de gouden mannendubbelvier en de teleurstellende acht: ‘De nuchtere, bijna wetenschappelijk benadering in tegenstelling tot de hoop op iets magisch.’

Hendriks vond het gaaf om te zien dat de dubbelvier kampioen werd, zelfs met een niet-perfecte race. De succesvolle Tritonroeier – wereldkampioen in ’13, olympisch brons in ’16 – ziet mogelijkheden voor de nationale mannengroep. ‘Als ego’s plaats zouden kunnen maken voor een betere samenwerking of functies binnen de begeleiding zouden verschuiven, denk ik dat er nog meer medailles te halen zijn met deze brede talentvolle groep atleten en aanstormende talenten’, aldus columnist Hendriks die zich op NLroei al eerder kritisch uitliet over onder andere het selectiebeleid van Emke.

Zijn voormalige ploeggenoten kunnen niet rekenen op de compassie van de man die bij de EK’20 als invaller van de Holland Acht zijn laatste internationale optreden vierde. “Gelukkig bevestigde de mannenacht met hun uiteindelijke prestatie nogmaals mijn keuze om afstand te nemen.” De direct na de finale van Tokyo geuite frustraties spraken volgens Hendriks boekdelen.