Staflid Bastiaans: ‘Holland Acht gaat langzaam in favorietenrol’

Nabeschouwing

In Duitsland zeggen ze ‘Achter gut, alles gut‘. Met twee zilveren medailles, waarvan eentje behaald door de Deutschland Achter ging het bij de Oosterburen alles behalve goed. Dat was in Nederland helemaal anders: vijf medailles, een recordoogst. Het slotakkoord van de Holland Acht zat er echter finaal naast: vijfde. Daarmee is de afdronk van de complete Nederlandse roeiprestaties niet omgeslagen naar in azijn gedompeld ribfluweel, maar de heisa rondom de acht houdt de gemoederen bezig.

Het had zo mooi kunnen zijn, met winst van de acht in de voorwedstrijd lag het cultureelerfgoed-schip op goudkoers, of leek het keurkorps van Mark Emke toch minstens strijdvaardig in de race om de medailles. Zowel voor de camera’s van de NOS als het AD vallen woorden als spanning, teleurstelling, maar ook teamspirit. Of beter gezegd, het gebrek eraan. NLroei vroeg gisteren aan Jabik Bastiaans – de inspanningsfyscioloog van de complete mannensectie – naar zijn visie. Hij was kernachtig over de Holland Acht: “Als ze underdog zijn, gaan ze hard. Als ze druk hebben als favoriet gaan ze langzaam”. Bastiaans voegt eraan toe. “Dat is geen analyse, het is een constatering.”

Steun NLroei, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Bedankt!

Direct na de finale had aanvoerder Robert Lücken tegen De Telegraaf (Steven Kooijman) dit gezegd. “Ik denk dat het te maken had met spanning, met het grote moment. Als je er na tien á vijftien halen niet bij ligt, dan kan iets in de ploeg sluipen. Dat gebeurde en was zó onnodig. Kijk, als je niet als een pijl uit de start schiet, moet je je niet van de wijs laten brengen. Het is een race over twee kilometer, niet over honderd meter.”

Spirit
“Het had óók met de ploegdynamiek te maken”, gaat de slag verder. “Het boterde niet, het bóterde niet. Dat hoeft niet veel uit te maken hè. We zijn allemaal professionals en zakelijk. Maar als het tegenzit is het wel lekker als je effe teamspirit hebt. Maar ja…”

Tussen de oren
Het moet de spanning zijn geweest, vervolgt Lücken in De Telegraaf. “Anders kan ik het niet verklaren. We waren zo goed in de aanloop. Maar vandaag kwamen we niet aan de snelheid van de trainingen en de kwalificaties. Ja, waar ligt dat dan aan? Het zat tussen de oren gewoon niet goed. We hebben nog nooit zo’n goede kans op goud gehad. Maar dat telt allemaal niet.

Spanning
Maarten Hurkmans zegt in hetzelfde artikel: “Kijk, de Acht is net als een familie. Je houdt van elkaar, maar je kan niet altijd met iedereen door één deur. Je bent ook met acht roeiers, een stuurvrouw en twee coaches. We hebben zeker spanning in de ploeg gehad. Dat kan haast niet anders met acht mensen die niet op hun mondje zijn gevallen. Er zit een groepsproces verbonden aan de samenstelling van de boot en er hebben zeker wat hobbels in de weg gezeten. Maar volgens mij was dat niet de hoofdreden van deze mislukte race.”