Rapport: ‘giftige cultuur’ bij vrouwentak Rowing Canada onder Thompson

Achtergrond

In maart 2020 werd Dave Thompson – vrouwenhoofdcoach van Canada – onverwacht ontslagen. Dat was maar een paar maanden voor het moment waarop men toen nog dacht dat de Olympische Spelen zouden beginnen. Twee-en-een-half jaar later blijkt waarom. Een onafhankelijk rapport laat zien dat er onder zijn leiding sprake was van een ‘giftige cultuur’ en dat Thompson zijn gedrag blijvende schade heeft achtergelaten binnen het topsportprogramma.

Support de onafhankelijk roeimedia, steun NLroei, doe mee aan de crowdfunding ’22/’23, dat kan hier, alvast bedankt!

De landelijke bond Rowing Canada krijgt er in het onderzoek ook van langs. Hen wordt vooral verweten geen openheid van zaken te hebben gegeven omtrent de reden van zijn ontslag. Deze stellingname heeft onder andere gezorgd voor ‘gevoelens van angst, woede en verraad van betrokken roeiers’, aldus het rapport. Rowing Canada heeft na het verschijnen van het rapport meteen excuses aangeboden en aangegeven alle aanbevelingen die zijn genoemd over te nemen.

Versierpogingen
De zaak kwam aan het rollen door een klacht in 2019. Een roeister meldt aan de Canadian Press dat zij door het gedrag van Thompson nog steeds aan een eetstoornis lijdt. Ze noemt haar verhouding met de voormalige hoofdcoach ongezond. Het begon met pestgedrag over haar gewicht maar mondde uit in een contact waarin Thompson ploeggenoten afkraakte maar ook in versierpogingen. Hij zou haar hebben uitgenodigd samen porno te kijken en kuste haar volgens haar op haar mond.

Dagboek
Iemand uit de begeleidingsstaf zegt dat door het gedrag van zijn hoofdcoach zijn psychische welzijn is beschadigd. Hij begon op een gegeven moment een dagboek bij te houden van zaken die hij hoorde over Thompson van roeiers of collega’s. Volgens hem had vrijwel niemand in de ploeg – zowel roeiers als coaches – nog plezier in de sport. Meerdere roeiers stellen ferm dat de Canadese roeibond veel te weinig heeft gedaan in deze kwestie en hopen dat er na dit rapport eindelijk iets wordt gedaan.

Darvill
Na het ontslag van Thompson won de Canadese vrouwenacht verrassend goud bij de Olympische Spelen. Dit deden ze onder de voormalige assistent van Thompson, Michelle Darvill. Opmerkelijk genoeg stapte zij na de Olympische Spelen over naar de Nederlandse roeiploeg waar zij nu eveneens de vrouwen onder haar hoede heeft. De roeisters roemen haar werk en menen dat het succes eerder ondanks dan dankzij Rowing Canada tot stand is gekomen. Een van hen zegt zelfs dat Darvill haar contract eindigde op de dag van de finale van de Spelen. ‘Tijdens de terugvlucht was zij al niet langer werknemer van de bond.’