Jaarplannen KNRB voor talenten gelijk getrokken

Achtergrond

Vorige week publiceerde de roeibond de jaarplannen voor alle talentploegen. Nieuw is vooral dat de vereisten voor uitzendingen voor junioren en oudere talentonwikkelingsboten grotendeels hetzelfde zijn.

Support NLroei, doe mee aan de crowdfunding ’22/’23, dat kan hier, alvast bedankt!


Dat laatste wil zeggen dat de individuele talenten aan dezelfde eisen moeten voldoen. Roeiers kunnen zich onderscheiden tijdens zowel de Tromp Boat Races, de Hel van het Noorden als de Winterwedstrijden. Men is echter niet verplicht aan alledrie de races deel te nemen. Ook dienen zoals gebruikelijk in december profieltesten (2km, 6km, 100m en 1 minuut) ingeleverd te worden en begin maart een twee-kilometertest. Uiteraard is deelname aan de NK Klein eind april verplicht. Tevens worden er richtlijnen gegeven waar een roeier ongeveer aan moet voldoen voor een uitzending. Zoals elk jaar zijn deze slechts haalbaar voor een enkeling (jongens skiff: 7:10, ergo 6:07, U23 skiff: 7:01, ergo 5:59).

Juniorencoaches
Voor de junioren worden vanaf november maandelijks waterdagen gehouden. De voorlopige groep zijn de deelnemers van afgelopen WK voor junioren en roeiers uit de beide Coupe-dubbelvieren. Laatstgenoemde boten waren door de KNRB geformeerd. Nieuw is ook dat men zichzelf kan aanmelden om te coachen in het juniorencoachteam. Afgelopen jaar was er kritiek dat menig verenigingscoach van roeiers in de WK-selectie werd gepasseerd voor een WK-ploeg en dat in het coachteam geen vrouw aanwezig was.

FISU WK
Selecties vinden met name plaats na de NK Klein. Voor de junioren vindt de definitieve selectie plaats na de Europese kampioenschappen (20-21 mei) en de Koninklijke Holland Beker. Het precieze programma voor de U23-boten ontbreekt nog. Ook is er een programma vastgesteld voor het FISU WK. Daarvoor is nu een selectieweek gepland na het NK Klein. Het plan rept van een toernooi in Canada van 13-15 juli. Dit terwijl op meerdere websites wordt gesteld dat het in Chengdu (China) plaatsvindt. Daar zou het al tweemaal eerder worden gehouden als onderdeel van de Universiade, maar beide keren werd het vanwege corona uitgesteld. Dit zou pas tussen 28 juli en 8 augustus plaatsvinden.

Bondsequipe
Ook wordt vermeld hoe men in het nationale team kan komen. Dat gaat stapsgewijs via het High Potential-systeem. Deze kleine groep volgt al sinds half augustus een bondsschema en zal in de skiff deelnemen aan de Tromp Boat Races. Als mensen hier nog voor in aanmerking willen komen, zullen ze daar ook moeten starten en na een goede prestatie datzelfde programma volgen. Bij trials met alle huidige bondsroeiers in januari zullen zij zich moeten bewijzen om in de equipe te kunnen komen.

Hier is het programma te vinden.