Jeroen Spaans: ‘Finale moet haalbaar zijn’

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Het zit de nationale lichte vier dit jaar niet mee. Er was blessureleed en vaste kracht Tim Heijbrock viel weg vanwege overtraindheid. Toch ligt er komend weekeinde een licht kwartet aan de start in Varese.

Meest opmerkelijke daarbij is de deelname van de pas 18-jarige Bart Roovers. De wereldkampioen bij de junioren in de acht is van stal gehaald omdat onlangs bleek dat vaste reserve Bart Lukkes een rib brak. “We hadden hem daarvoor al een paar keer laten meevaren en dat beviel goed. Toen het mis ging met de andere Bart hebben we besloten om met hem de wereldbeker te starten”, vertelt bondscoach Jeroen Spaans.

Talent
De voormalige roeier uit de Twente Vier is lovend over zijn nieuwe pupil. “Hij is zeer gedreven en pakt alles wat hem wordt aangereikt met beide handen aan. Het liefst ziet hij elke haal die hij maakt op video terug om te analyseren hoe het beter kan. Daarnaast moet iemand die met zes keer trainen per week 6.15 op de ergometer ook over bijzonder veel talent beschikken.”

Examen
Voor Roovers wordt de wereldbeker nota bene de eerste wedstrijd die hij op gewicht moet starten. Maar ook dat verloopt volgens Spaans vlekkeloos. “Hij kwam van 73 kilo toen we hier aankwamen en is heel gestaag naar 70,5 kilo gezakt. Ondertussen kan hij nog voldoende eten, dus dat komt helemaal goed.” Een andere uitdaging ligt in het eindexamen dat de Leidenaar dit jaar nog moet doen. “Het is wonderbaarlijk hoe hij het allemaal aanpakt. Hij heeft voor deze kans gelukkig vrij gekregen van school en tussen de trainingen zithij braaf te studeren.”

Heijbrock
Ondertussen is de van overtraindheid herstellende Heijbrock ook mee naar Varese. Hoewel in de uitzendbrief van de roeibond de Amsterdammer nog tussen de andere roeiers uit de vier stond, is het volgens de coach nooit de bedoeling geweest dat hij ook in deze ploeg zou starten. “Hij is hier met een ander doel. Namelijk om te zien of hij de belasting die we draaien, aankan. Oorspronkelijk was het zelfs het idee dat hij het toernooi in de skiff zou varen, maar dat bleek helaas nog te vroeg”, aldus Spaans.

Kansen
Gezien de verre van vlekkeloze voorbereiding waagt Spaans zich niet aan een voorspelling voor dit weekend. “We hebben geen resultaatdoel. We zijn nu vooral aan het trainen op het goed uit de start komen en ik hoop dat dat er uitkomt. Ik vind dat we hier een goede stap gezet hebben maar het gaat nog met ups&downs. Gezien de inschrijvingen denk ik dat we wel hoog kunnen eindigen. Finale moet in elk geval haalbaar zijn.”

Selectie
De coach heeft samen met hoofdcoach Mark Emke inmiddels uitgestippeld hoe het traject na Varese er ongeveer uit moet komen te zien. “Het is uiteraard nog speculeren over hoe spoedig het herstel van Tim en Bart Lukkes gaat, maar het streven is wel om in elk geval voor de tweede wereldbeker de opstelling definitief rond te hebben. De week na Varese hebben we fysieke testen en dan zal hopelijk ook duidelijker worden hoe het met de fitheid van Tim staat.”

Muda’s
De coaches hebben in elk geval nog niet overwogen de Muda’s weer te vragen terug te keren. Helemaal uitsluiten doet Spaans die optie niet. “Nu zie ik daar absoluut geen noodzaak voor.”

©NLroei, 15-4-2016