Voorbeschouwing wereldbeker Varese

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Vandaag gaat op het bergmeer van Varese de eerste wereldbeker van start. Voor de zestien boten van de nationale equipe is dit de eerste echte belangrijke krachtmeting van het jaar. NLroei zet onder elkaar in welke velden de Nederlanders meedoen.

Mannen skiff
Stef Broenink treft het veld met de meeste tegenstanders. Maar liefst 24 skiffeurs zullen aan de startlijn liggen, waarvan de Cubaan Angel Fournier Rodriguez, die al meerdere keren op het podium stond bij wereldbekers en WK’s, de bekendste is. Maar ook Damir Martin (vijfde bij WK) en de soms sterke Wit-Rus Schachabenia zijn van de partij. Interessant voor Broenink is hoe hij zich verhoudt tot de Belg Hannes Obreno die bij vorig WK nipt kwalificatie voor de Olympische Spelen misliep.

Vrouwen skiff
Vaste reserve Karien Robbers zal van start gaan bij de vrouwen. Vermoedelijk zal zij nog geen vuist kunnen maken tegen olympisch kampioen Mirka Knapkova en de sterke Chinese Jingli Duan. De Canadees-Nederlandse Carling Zeeman komt ook in actie. De nummer zes van afgelopen WK trainde deze winter lange tijd in Nieuw-Zeeland en de vraag is of dat tot de nodige progressie heeft geleid.

Mannen twee-zonder
Interessant wordt het om te zien hoe Mitchel Steenman en Roel Braas uit de winter zijn gekomen. Beiden kwamen nog niet in de boot in actie en deden niet mee aan de ergometertest in maart. In Varese zullen zij het net als de reserves Ruben Knab en Sjoerd de Groot opnemen tegen hun angstgegner van afgelopen WK, de Serven Vasic en Bedik. Zij kaapten in Aiguebelette voor hun ogen de bronzen medaille weg. Ook Italië heeft een sterk duo.

Vrouwen twee-zonder
Geen absolute topploegen in dit veld, wat kansen biedt voor de Nederlandse reserveboot van Aletta Jorritsma en Heleen Boers, mits eerstgenoemde inmiddels weer verder hersteld is. Hoewel met deels nieuwe bezetting zijn Zuid-Afrika (vijfde bij WK) en Canada (zesde) vermoedelijk de sterkste tegenstanders.

Lichte mannen dubbeltwee
Veel ogen zullen gericht zijn op wat de Muda’s met hun hernieuwde coachteam kunnen en of het Nereus-duo Ivo de Graaf en Berend Mortier kan overtuigen. In Varese wacht een sterk veld met onder andere de wereldkampioenen uit 2014, Zuid-Afrika, en de nummer vijf van afgelopen wereldkampioenschap, Italië. Olympisch kampioen Denemarken is terug in dezelfde opstelling als in 2012 en ook zij zullen nog via het Olympisch Kwalificatie Toernooi van Luzern moeten. Dat geldt ook voor de lichte dubbel van België met ergometerkanon Niels van Zandweghe in de gelederen.

Lichte vrouwen dubbeltwee
Nu de dubbeltwee van Marieke Keijser en Amber van Zomeren is geklapt, gaan in dit veld namens Nederland enkel Ilse Paulis en Lisa Wörner van start. Keijser roeit nu net als Mirte Kraaijkamp in de skiff. Toch is de lichte vrouwen dubbeltwee een van de sterkere bezette velden in Varese. Zowel het bronzen Zuid-Afrika als de nummer vier van vorig WK Canada, komen ingevlogen en met Ierland en China zijn er nog twee sterke boten aanwezig. Goede graadmeter zijn ook het nog niet voor de Spelen geplaatste Zweden en Italië.

Vrouwen dubbeltwee
Het project van Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg zal in Varese op Polen na (vierde bij WK) nog niet de echte wereldtop treffen. Met verder enkel China en Italië als subtoppers, liggen er zeker kansen voor de Thêta/Gyas-combinatie.

Mannen vier-zonder
Deze race zal zeker veel publiek trekken, daar thuisland Italië wereldkampioen is in deze discipline. Tegenstand zullen zij zeker krijgen van het Nederlandse kwartet dat vorig jaar vooral in halve finales boven zichzelf uitstak. Zowel Canada als de Verenigde Staten hebben dit boottype als prioriteit aangemerkt en zullen in Varese aan de startlijn liggen.

Vrouwen dubbelvier
De prioriteitsboot bij de vrouwen maakt geen geheim in Rio de Janeiro te willen scoren. Deze wereldbeker is een goed moment om de vorm te testen, aangezien hun grootste tegenstander, Polen, vorig jaar nipt achter hen op de vierde plaats eindigde. De vrouwen van Josy Verdonkschot en Nienke van Zijp zullen echter ook met argusogen de prestaties van Oekraïne volgen. De olympisch kampioen in dit boottype heeft de prioriteit weer terug bij de dubbelvier.

Vrouwen acht
Spanning zal er zeker zijn bij de vrouwen acht. Ging het bij de regenboogcombinatie afgelopen WK in de finale nog helemaal mis, dit seizoen is de ploeg erop gericht één van de twee resterende olympische tickets te pakken. In Varese zijn Canada en Rusland, dat hun in Aiguebelette nog net te snel af was, hun tegenstander. Maar ook zal men het moeten opnemen tegen het nog te plaatsen Duitsland.

Mannen acht
Na het verlies op de 750 meter van de Heineken Roeivierkamp tegen de Nereus-acht zal het vlaggenschip van de roeibond erop gebrand zijn bij de eerste wereldbeker een goed resultaat neer te zetten. Vorig jaar roeide de ploeg nog ondermaats in het begin van het seizoen, maar slagman Robert Lücken gaf onlangs aan dat de voorbereidingen dit jaar beter zijn. Het de laatste jaren vroeg in het seizoen in vorm zijnde Rusland van coach Mike Spracklen zal in Varese de belangrijkste tegenstander zijn.

©NLroei, 15-4-2016