[WB Varese] Stef Broenink: “Hard starten en afbluffen”

Voorpagina Wedstrijden

Na een serie voorwedstrijden en herkansingen staat de Nederlandse wereldbekervloot er redelijk tot goed voor. Veruit de meeste ploegen overleefden in Varese de eerste schifting en sommige boten kwamen zelfs uitstekend voor de dag.

Opvallend is het optreden van skiffeur Stef Broenink. De Leidenaar zit pas ruim een maand in de skiff nadat bleek dat hij niet goed genoeg was bevonden voor de boordgroep. Vanwege zijn roeipotentie en zijn goede optreden bij de NK-skiff in 2015, mocht hij voor zijn eigen kans gaan. Die lijkt hij met beide handen te pakken. In een direct duel versloeg de roeier van Njord ruimschoots de nummer negen van afgelopen WK, de Pool Natan Wegrzycki-Szymczyk. “Het ging precies zoals ik had gehoopt. Hard starten en dan de rest afbluffen”, liet de Njordroeier weten.

6:57,90
Juist de start bleek in het verleden zijn de achilleshiel. Ook de tijd van 6:57,90 die Broenink op de klokken zette, sprak tot de verbeelding. In de andere heats bleken slechts twee roeiers sneller, wat kansen biedt voor de rest van het toernooi. De skiffeur die bij een goed optreden groen licht verwachten voor een start bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi eind mei in Luzern, mikt echter niet op een bepaalde klassering. “Ik ga me focussen op hard starten en wil goed kunnen reageren tijdens de race.”

Steenman/Braas
Met hem lieten ook de andere mannen zich vooraan zien. De twee-zonder van Mitchel Steenman en Roel Braas wonnen de voorwedstrijd overtuigend en zetten ook nog eens de snelste tijd van het veld neer. Opsteker voor het duo was dat het optreden van de Serven die bij de WK van vorig jaar nog de bronzen medaille voor hun neus wegkaapten, flink tegenviel. Zij eindigden in hun heat achter het nieuwe Britse duo Reilly-O’Donnel/Tarrant, ook een ploeg die voor de Nederlanders te pakken moeten zijn.

Vier-zonders
De zware vier liet zien dat ondanks de beperkte inhoud die er deze winter is gekweekt – de roeiers krijgen na de wereldbeker nog een flinke duurtrainingsprikkel – er alsnog prima gepresteerd kan worden. In hun race werden de Canadezen, voor wie de vier de prioriteitsboot is, naar de tweede plaats verwezen waarmee een finaleplek alvast verzekerd is. De lichtgewichten plaatsten zich ondanks alle malheur van afgelopen maanden voor de halve finale met een tweede plaats achter China.

Vrouwen tweetjes
Een meevaller was er ook voor het nog onervaren dubbeltwee van Marloes Oldenburg en Lisa Scheenaard. Hoewel zeker niet een van de sterkere velden, werd via een tweede plaats gemakkelijk de finale bereikt. Dat kan niet gezegd worden van de twee-zonder van Heleen Boers en Aletta Jorritsma. Met pijn en moeite werd vanmiddag een plek in de halve finale van morgen afgedwongen.

Dubbel licht
Vanwege ziekte van Ivo de graaf bleef ook Berend Mortier noodgedwongen aan de wal, in plaats van mee te doen in de herkansing van de lichte dubbeltwee. Het duo Muda/Muda belandde via die ronde in de halve finale die toegang kan bieden tot de A of B-finale. Het gelegenheidskoppel Lisa Wörner en Ilse Paulis roeide onder de 7 minuten en won daarmee de herkansing.