Bond tegenstrijdig over lichte vrouwen

Achtergrond Voorpagina

Het lijkt volgend jaar een fatalistische strijd te worden: de dissidenten Keijser/Van Zomeren versus de KNRB-ploeg. De inzet: één ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi. Binnen de bond blijkt verschillend te worden gedacht over het traject van de lichte vrouwen dubbeltwee.

Amsterdam – Maaike Head en Ilse Paulis werden dit jaar bij de WK veertiende en bleven daarmee mijlenver van kwalificatie voor de Spelen. Geen nood, in 2016 staat de achterdeur richting Rio op een kier: het Olympisch Kwalificatietoernooi is de reddingsboei.

Een ploeg die bij de wereldkampioenschappen in Aiguebelette niet voldeed aan de NOC*NSF-eisen en toch naar de Olympische Spelen wil, zal van de sportkoepel volgend jaar een top-vijf-positie bij de eerste wereldbekerwedstrijd en/of de top-vier bij de Europese Kampioenschappen moeten behalen.

E-mail
Bij De Maas gaan onder andere wedstrijdcommissaris Jan van Bekkum en coach Thomas  Notermans ervan uit dat hun De Maas/Willem III-combinatie aan de cruciale eerste wereldbeker in Varese mag deelnemen als de ploeg over voldoende niveau beschikt. Zij zeggen dat het bondsbestuur dit via e-mail heeft toegezegd. Het zou de uitkomst zijn van gesprekken die hebben plaatsgevonden tussen bestuursleden van De Maas en de bond.

Cruciaal
Deelname aan de eerste wereldbeker is ook voor de dissidente combi cruciaal. Er mogen bij een wereldbekerwedstrijd meerdere ploegen uit één land starten, bij de EK is dat niet het geval. Bovendien moet blijken welke van de twee Nederlandse ploegen de snelste is.

Talentontwikkeling
Commissaris topsport Chris IJsbrandy zegt dat het inderdaad mogelijk is dat de dissidententwee mag starten, maar slechts in het kader van talentontwikkeling. “Maar dit geldt conform het jaarprogramma voor elke andere talentvolle ploeg”, voegt hij toe. Van een olympisch traject voor de Rotterdamse combinatie zou vooralsnog geen sprake kunnen zijn.

Track-record
IJsbrandy ziet mogelijkheden voor de vrouwen om zich bij de Hel van het Noorden en ergometertesten te profileren. “We gaan niet lullig doen over het gegeven dat ze zich voor de wereldbeker niet kunnen laten zien bij een tweekilometerwedstrijd. Men moet over goed track-record beschikken, Marieke Keijser heeft met haar medailles laten zien over enorm veel talent te beschikken. Maar ook Amber van Zomeren moet hard genoeg gaan.”

Verschillen
De visie van technisch directeur Hessel Evertse wijkt af van zijn baas IJsbrandy. “Ik ga niet op voorhand zeggen dat starten op de eerste wereldbekerwedstrijd voor hun mogelijk is. Dat is nog niet aan de orde. Dat moeten we zoals ook in het jaarprogramma staat, toetsen op basis van meetmomenten en het moet op voordracht geschieden van een bondscoach.”

Nationaal belang
Daarnaast benadrukt Evertse dat het niet zijn bedoeling is dat er twee Nederlandse olympische boten elkaar gaan bestrijden. “Het is van nationaal belang dat we de sterkst mogelijke boten maken. De belangrijkste les van Joop Alberda bij de roeibond was dat we één nationaal team moeten hebben en geen verschillende ploegen die elkaar beconcurreren. Dat betekent bijvoorbeeld dat we geen aparte trial gaan organiseren tussen hen en de twee van de bond.”

Herzien
Wat dat betreft zou het logischer zijn de ‘talentploeg’ een andere wereldbekerwedstrijd te laten starten. De boten zouden dan niet in elkaars vaarwater zitten. Mocht de dubbeltwee van Keijser en Van Zomeren in Varese immers de bondsdubbel verslaan, is de kans groot dat de selectie wordt herzien. Het feit dat het om enerzijds een potentiële olympische boot gaat en anderzijds een talentontwikkelingsploeg doet dan vermoedelijk niet meer ter zake. Evertse en IJsbrandy willen niet speculeren over deze uitkomst.

Verdonkschot
Pijnlijk is dat vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot niet op de hoogte was van de verondersteld gemaakte afspraken tussen de bond en De Maas. “Voor zover ik weet ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid en niet het bestuur. Natuurlijk zouden talentvolle ploegen de mogelijkheid moeten krijgen aan internationale wedstrijden mee te doen, maar als mensen zich terugtrekken uit het vastgestelde selectieproces, is deelname aan het Olympisch Kwalificatietoernooi uitgesloten”, stelt hij.

2 thoughts on “Bond tegenstrijdig over lichte vrouwen

 1. Interessant stuk Coen. Laat ik ten eerste stellen dat ik geen kant kies, aangezien ik onvoldoende kennis over deze situatie heb om dat te kunnen doen. En er ook totaal niet bij betrokken ben.

  Echter ik zie de tegenstrijdigheid niet helemaal, maar indien ik iets over het hoofd zie dan hoor ik het graag van je Coen.

  Maas: We hebben een mail waarin staat dat ze mee mogen doen aan de eerst wereld beker indien voldoende kwaliteit aangetoond is

  IJsbrandy: In het kader van talentontwikkeling zouden ze evt bij voldoende kwaliteit mee kunnen doen aan de eerste wereld beker. Er is geen sprake van een olympisch traject

  Evertse: niet bij voorbaat , maar toetsen op basis van meetmomenten en op voordracht van de bondscoach

  Verdonkschot: Natuurlijk zouden talentvolle ploegen de mogelijkheid moeten krijgen aan internationale wedstrijden. Echter Olympisch kwalificatie toernooi is uitgesloten
  Is de conclusie dan dat het starten van de eertse wereldbeker volgens iedereen theoretisch mogelijk is, indien voldoende kwaliteit. Echter dat hier geen conclusies aan verbonden worden ten aanzien van evt olympische kwalificatie mogelijkheden?
  Je kan er uiteraard wel een mening over hebben of dat laatste wel haalbaar is indien de “Rotterdamse ploeg” significant beter zou preseteren op de eerste wereldbekerwedstrijd.

  1. Ik vind er wel degelijk flinke verschillen in zitten:
   Maas: we mogen sowieso
   IJsbrandy: ze zouden eventueel mogen onder mom van talentontwikkeling en ze moeten formeel nog wat laten zien (vooral Amber)
   Evertse: het is niet aan de orde en mocht dat wel zo zijn moet dat op voordracht van de bondscoach
   Bondscoach: ik weet van niets en het gaat niet gebeuren (idd heb ik hier opgeschreven OKT, maar dat zou ook gaan om eerste wereldbeker). Lees: die voordracht ga ik nooit geven.

   Kleine noot: er is nog nooit een ploeg in het kader van talentontwikkeling zonder een race te varen naar een wereldbeker gestuurd. Dus die reden lijkt uit de lucht gegrepen.

Comments are closed.