Orca Juniorenklassement blundert

Achtergrond Algemeen Uitslagen Voorpagina

Tijdens de prijsuitreiking van het Orca Juniorenklassement bij de NSRF Slotwedwedstrijden afgelopen seizoen zijn twee roeiers onterecht als winnaars aangewezen. Niet Sjoerd van Loon (TOR) en Pien Ruigrok (De Maas), maar Paolo Pantano en Jessy Vermeer (beiden RIC) bleken bij de 16-jarigen na hertelling de beste.

Viking-coach Maartje Geven heeft de kwestie aan de orde gesteld. Zij heeft de organisatie vlak na de bekendmaking van de uitslag er al over gemaild. “Ik werd getriggerd omdat ik snelle jongens niet hoog in het klassement zag staan. Toen ik ook zag dat mijn eigen jongens wel erg weinig punten hadden, ben ik dingen gaan narekenen. Niet alles want dat kostte iets teveel tijd, maar ik kwam er wel achter dat sommige roeiers te weinig punten hadden gekregen.”

Herberekening
De organisatie van het klassement, die in 2014 met dit idee nog door de roeibond bij de Aegon Bestuursbokaal werd gelauwerd als beste bestuursplan, beloofde een herberekening, maar kwam daar vervolgens niet mee. Geven stuurde daarop twee weken terug een mail waarbij ze concludeerde dat er vermoedelijk geen nieuwe uitslag meer zou komen en informeerde vervolgens NLroei.

Winnaars
NLroei telde daarop alles na en kwam tot de conclusie dat in elk geval bij de Meisjes en Jongens 16 de verkeerde roeiers als winnaars zijn gehuldigd. Bij de meisjes scoorden uiteindelijk Jolien Feenstra (69 punten, De Maas) en Jessy Vermeer (72) meer punten dan de tot winnaar uitgeroepen Pien Ruigrok (65). Bij de jongens trok Paolo Pantano (58) aan het kortste eind. Oorspronkelijke winnaar Sjoerd van Loon (49) werd ook nog gepasseerd door Raymond Huisman (RIC) en David Verboom (Willem III) die 52 punten bijeen sprokkelden en David Boek (De Eem) met 50.

RIC
Adriaan van der Zee, die beide winnende roeiers als coach onder zijn hoede heeft gehad, is niet verrast. “Ik wist al dat de puntentelling niet klopte en dat roeiers van RIC benadeeld waren. Maar ik vond het ook weer niet belangrijk genoeg om er achter aan te gaan.”

Onbekend
De Amsterdamse coach was zelfs tot diep het seizoen niet met het klassement bekend. “Toen we eenmaal door hadden dat het bestond, hebben we er ook niet echt veel waarde aan gehecht of bekeken welke velden we het beste konden starten. Maar ik denk dat ze nu ze hebben gewonnen, het wel erg leuk vinden als ze worden gebeld.”

Spijt
Hoewel de organisatie zich lang in stilzwijgen hulde, benadrukt het recent aangetreden bestuurslid van Orca, Meye Bloothooft, dat dit alsnog gaat gebeuren. Zij is wedstrijdcommissaris en daarmee verantwoordelijk voor het klassement. “De commissie die dit regelde is vorig jaar weggevallen, vandaar de slechte communicatie. Het spijt ons zeer dat dit verkeerd is gegaan en we gaan er alles aan doen om volgend jaar weer een goed functionerend klassement te hebben. We zullen uiteraard de winnaars alsnog inlichten.”

©NLroei, 12-11-2016