Dubbel olympisch kampioen Heather Stanning kiest voor het leger

Kort

De Britse Heather Stanning had een fabelachtige carrière op het water. Tot twee keer toe won ze olympisch goud in de twee zonder stuurvrouw. Ze was de eerste roeister uit haar land met een olympische titel. Die medaille was in Londen het eerst behaalde het goud voor het gastland.

Afgelopen dinsdag plaatste de Britse roeibond een filmpje online om haar te bedanken voor haar verdiensten. Tien jaar maakte ze deel uit van het nationale roeiteam. Toen ze in 2007 afstudeerde aan de universiteit van Bath, schreef zij zich in voor de militaire academie. De 31-jarige Brit kiest nu voor een fulltime carrière bij de strijdkrachten en gaat een opleiding doen aan de UK Defence Academy.

Majoor
Stanning is al langer actief in het Britse leger. In 2013 nam ze deel aan een missie in Afghanistan en daarna diende ze als majoor bij de Royal Artillery. Door deze reizen miste ze aanvankelijk het eerste seizoen richting Rio. Ze gaat het niet opnieuw combineren en hangt haar riem in de wilgen. “Ik heb niet het gevoel dat ik mezelf nog iets te bewijzen heb”, zegt Stanning op de website van het Britse olympisch team. “Ik ben erg blij met wat ik heb bereikt.”

Succesnummer
De ongestuurde twee was zonder meer haar succesnummer. Na een wereldkampioenschap als sb-roeister bleef ze eraan verknocht, slechts een seizoen week ze onsuccesvol uit naar de acht. Naast een dubbele olympische titel won ze in dat nummer twee keer wk-zilver en twee keer wk-goud. Ze is sinds 2014 houder van het wereldrecord. Verder is haar prijzenkast gevuld met een respectabel aantal van tien gouden wereldbeker medailles. Sinds 2011 heeft ze dezelfde coach, Robin Williams. Met hem lukte het haar om een recordaantal van maar liefst 39 wedstrijden ongeslagen te finishen.