Befaamde Ohio-coach ontslagen: ‘depressie een keuze’

Kort

Na maar liefst 25 jaar is er een einde gekomen aan het dienstverband van Andy Teitelbaum als vrouwenhoofdcoach bij de prestigieuze Ohio State University. Hij zou volgens een rapport gedrag hebben vertoond dat ‘coach-onwaardig’ is en zou het ‘welbevinden van studenten in gevaar hebben gebracht’. [su_quote]Steun NLroei. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]Ook zou hij volgens een aantal roeisters de strenge restricties van het maximum aantal uur aan trainingen dat voor alle Amerikaanse universiteiten geldt overtreden hebben. Een overtreding die overigens niet kon worden vastgesteld op basis van de data die officieel worden bijgehouden door een onafhankelijke organisatie.

Depressie
De commissie die het rapport opstelde ondervroeg maar liefst 35 betrokkenen, die vooral massaal aangaven dat Teitelbaum mentale kwesties van atleten niet serieus nam. Integendeel zelfs. Hij zou er ‘plezier in hebben gehad mentale spelletjes met roeiers te spelen’ en meerdere malen openlijk te hebben aangeven dat hij ‘depressie een keuze vond’ en geen aandoening. Sportpsychologie zou geen onderdeel van geneeskunde zijn.

Internationals
Ohio State is een zeer succesvolle universiteit in het vrouwenroeien. Zo behaalde Teitelbaums ploeg van 2013 tot 2015 drie keer op rij de prestigieuze landelijke universiteitstitel van de NCAA binnen. Meerdere roeisters braken door tot de nationale ploeg. Ook trok de universiteit de laatste jaren veel buitenlandse internationals. Vanuit Nederland roeiden afgelopen jaar onder andere Jessy Vermeer en Pau Koster voor Ohio. Beide roeisters zijn door hem gecoacht en hebben geen klachten over zijn aanpak. Ze kwalificeren hem beiden als een goede coach en een vriendelijke persoonlijkheid.