Lichte mannen acht op losse schroeven

Achtergrond Algemeen Kort Voorpagina

De wereldroeibond FISA heeft besloten de lichte mannen acht van het programma te halen voor de aankomende Wereldkampioenschappen voor niet-olympische nummers in Rotterdam.

Dit blijkt uit een email die afgelopen week door de FISA naar alle nationale sportbonden en de wedstrijdorganisatie van de Wereldkampioenschappen is gestuurd. Het is het gevolg van artikel 36 uit de Rules of Racing and Related Bye-Laws van het zogenaamde FISA Rulebook. Dit bepaalt dat als er bij drie opeenvolgende Wereldkampioenschappen een veld minder dan zeven inschrijvingen kent, het automatisch wordt afgeschaft.

Voor het Nederlandse talentontwikkelingsprogramma heeft deze beslissing de nodige gevolgen. Bondscoach Marit van Eupen heeft voor dit WK enkel ingezet op een sterke lichte mannen acht. Op zich hoeft bovenstaande nog niet het einde van het project te betekenen. In 2013 werd na een lobby van verschillende landen de vrouwen vier-zonder weer terug op het programma gezet, nadat het om dezelfde reden na 2011 was verdwenen.

2 thoughts on “Lichte mannen acht op losse schroeven

  1. Daar zou dan niets mee verloren zijn! LSA 8+ is een gedevalueerd veld, zie o.a. het aantal inschrijvingen en je kan je afvragen wat je daar als toonaangevende roeinatie hebt te zoeken. Wat belangrijker is dat het ten koste gaat van LSB-velden (worden door bondscoach uitgesloten) wat vanuit Development oogpunt onbegrijpelijk is. Breed inzetten op LSB biedt perspectieven voor LSA in de toekomst! Het WK U23 in Nederland (hoe vaak is dat nu in NL?) biedt een fantastische kans om een grote groep LSB-roeiers ervaring op te laten doen en hun op deze wijze te motiveren om lang met roeien door te gaan.

  2. Het zou anderzijds wel triest zijn. Ooit begon het lichte roeien op WK-niveau met de (demonstratie)wedstrijd van de lichte achten tijdens de WK in St Catharines in 1970. Nu, na 45 jaar, zou daaraan een einde komen.

Comments are closed.