Ralph Tuijn doet een bijna routineuze recordpoging over de oceaan

Algemeen

Er lijkt geen jaar meer voorbij te kunnen gaan of Ralph Tuijn stoft zijn riemen af voor een recordpoging oceaanroeien. Vorige week koos de Beverwijker het ruime sop om de Atlantische oceaan over te steken. Net zoals vorig jaar en het jaar ervoor.

Het was dit jaar wel nieuw dat er wat problemen waren voor de start. Maar met een dosis goede moed en ongetwijfeld een hele berg proviand verliet hij vorige week maandag de Portugese kust. Zijn doel is om Frans Guyana te halen in 55 dagen.

Weer
De weergoden leken Tuijn aanvankelijk aan vaste wal te willen houden. De dag voor de start liet de roeier nog weten zijn recordpoging voor onbepaalde tijd uit te stellen vanwege aanhoudend slecht weer. Aanvankelijk was het plan om in december aan de oversteek te beginnen. Maandag durfde hij het blijkbaar toch aan om van wal te steken.

Verwacht
“Wij hadden niet meer verwacht dat het nog mogelijk zou zijn, maar het is uiteindelijk toch gelukt en daar zijn we erg blij mee”, schreven Tuijn en zijn begeleidende team. Het was ook zo een beetje de laatste kans. In april begeleid de routinier een paar atleten die zelf de oversteek willen maken.

Voortgang
De route van Tuijn is live te volgen via een tracker. Na tien dagen roeien is hij al aardig afgezakt, maar voor op schema lijkt hij niet helemaal te liggen. De liefhebber kan de windvoorspellingen ook nauwgezet volgen.