Rosa Bas scherpt wereldrecord fietsen aan: 122,12 km per uur

Algemeen

De voormalig roeister is nu de snelste fietster ooit. Het oude record stond op 121,8 km per uur. Met een door studenten gemaakte ligfiets doet Bas mee aan de World Human Powered Speed Challenge in de Nevadawoestijn in Amerika.

“Ik ben heel blij en opgelucht dat ik het waar heb kunnen maken, omdat iedereen er zo lang mee bezig is geweest”, laat de Orcaan weten. “Het is bijzonder om zo snel te fietsen. Ik ging harder dan auto’s normaal op deze weg mogen rijden.”

[su_quote]Geen NLroei zonder crowdfunding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]

Wind
De race vond gisterochtend (Nederlandse tijd) plaats. In de eerste races was er sprake van erg veel wind. Mede-atleet Jennifer Breet deed ook een poging in de eerste heat, maar haar uitslag werd afgewezen. De wind viel vlak voor de derde heat weg, net voordat Bas startte.

Roeiverleden
Bas ziet zeker een vergelijking met het roeien. ”De tijdsduur is ongeveer gelijk. Roeien duurt zes minuten, deze race ongeveer vijf minuut twintig. Dat helpt echt mee. En de manier van kracht leveren is hetzelfde: zitten en je benen plat duwen.” De Utrechtse kan zo een vermogen van liefst 1295 watt leveren.

Minimale weerstand
“In Nederland is het niet mogelijk om zulke hoge snelheden te halen”, zegt teamlid Britt Krabbenborg. “Het kampioenschap vindt plaats in Battle Mountain, waar zich een rechte weg bevindt van tien kilometer lang. Dit is lang genoeg om snelheid op te bouwen, een sprint te trekken en ten slotte weer af te remmen. Door de ligging op 1400 meter hoogte is de lucht ijler dan in Nederland, waardoor de luchtweerstand nog lager is en wij nog sneller kunnen rijden.”  

Nog sneller
Tot en met 14 september hebben teams uit de hele wereld nog de mogelijkheid om het nieuwe record te verbeteren. Dat geldt dus ook voor ex-roeister Breet. De komende dagen zal het Nederlandse team alles op alles zetten om nog sneller te fietsen. ”Ik heb heel veel zin om mijn record nu te verbeteren door de techniek van de fiets nog iets perfectioneren en zelf een iets constanter wattage te gaan trappen”, zegt Bas.

Filmpje!