Drama bij Kanal Cup: twee roeiers buiten westen

Kort Voorpagina

Men zal nog lang napraten over de 19e editie van de zogeheten Kanal Cup. Bij deze wedstrijd over 12,5 kilometer in Rendsburg raakten zondag twee roeiers vlak voor de finish buiten westen, waaronder Jacob van de Kerkhof uit de Nederlandse ploeg.

De race in Duitsland, die vaak kort op de wereldkampioenschappen worden gehouden, geldt vanwege de afstand als uitzonderlijk zwaar en elk jaar worden slechts vier van de beste achten ter wereld uitgenodigd. De Holland Acht kwam ditmaal met een flink gereviseerde ploeg. De helft van de WK-ploeg (Schwarz, Van den Ende, Hurkmans en Van Dorp) werd aangevuld met Amos Keijser, Jacob van de Kerkhof, Ralf Rienks en Roel van Broekhuizen.
[su_quote]Geen NLroei zonder crowdfunding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Reinhardt
Desondanks kwam het octet bijzonder goed mee en legde het al snel beslag op de tweede plaats voor Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Toen een kilometer voor de finish de Duitser Christopher Reinhardt plotseling uitviel en enkel nog een beetje kon meebewegen, rook Nederland haar kans. De boot van coach Mark Emke ging de Duitsers voorbij en leek zonder problemen op de overwinning af te stevenen.

Van de Kerkhof
Totdat ook bij de Nederlanders de uitputting toesloeg. Van de Kerkhof viel op de 2-positie compleet uit, waardoor hij snoekte en zijn blad niet meer uit het water kreeg. Boegroeier Rienks moest de Varsity-winnaar opvangen waardoor ook hij niet meer mee kon doen. De Duitsers hadden zodoende een hogere snelheid en bereikte alsnog als eerste de finish, Nederland eindigde als tweede.

Ingrijpen
Zowel Reinhardt als Van de Kerkhof moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht waar zij enkele uren werden ontslagen. In de internationale roeipers wordt vooral de vraag opgeworpen of de wedstrijdleiding niet al tijdens de wedstrijd had moeten ingrijpen in plaats van pas na afloop. Nu liep het goed af, maar het had uiteraard ook anders kunnen lopen.

De race kan hier worden terug gekeken worden.