Goud voor lichte EUCvier Skadi: ‘Dit smaakt zeker naar meer, coschappen uitgesteld’

Wedstrijden

Afgelopen weekeinde won de lichte vierzonder van Skadi goud bij de Europese Universiteitskampioenschappen (EUC) in het Zweedse Jönkoping. NLroei besprak de wedstrijd met boegenpaar Huub Stassen en Kristian Rosenkrands.

De Rotterdammers hebben het afgelopen seizoen in de vierzonder het developmentklassement gestart, samen met slagen Timo Lommerse en Pieter Verweij. Bij de ARB hebben ze zich kunnen kwalificeren voor de EUC voor de lichte vier en zware acht. ”We zijn hier met de hele middengroep, de focus lag met name op de lichte vier. In het achtenveld ging iedereen net iets te hard tijdens de voorwedstrijd en herkansing en moesten we genoegen nemen met een eerste plek in de B-finale,” aldus Stassen.

[su_quote]Geen NLroei zonder crowdfunding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier al vanaf vijf euro. Alvast bedankt! [/su_quote]

Zenuwen
”De voorwedstrijd in de vier op donderdag ging heel goed en was makkelijk. Iedereen was relaxt, er stond nog niet zoveel op het spel.” Ze kwamen als eerste over de finish, met drie seconden voorsprong op een ploeg uit Oxford. Bij de finale stond er meer druk op. ”Toen was er de kans op goud winnen. Iedereen heeft toen maximaal drie of vier uur kunnen slapen. Ik denk dat ik die nacht de race wel een stuk of twintig keer heb geroeid in mijn hoofd,” zegt Stassen. ”Heel bijzonder dat je dat op zo’n kleiner toernooi, een tussenstap naar het ‘echte’ roeien ook al zo voelt.”

Geen paniek
De spanning was merkbaar tijdens de finalerace. Die was een stuk pittiger, volgens Rosenkrands. ”Er waren slechte weersomstandigheden en we waren in een gevecht gewikkeld met Oxford. Ik dacht in mezelf: niet paniekeren, we laten ze er gewoon niet langs.”

Goud naar Rotterdam
”In de laatste 500 meter hebben we ze gebroken,” zegt Stassen. ”Dat was wel een heel lekker gevoel. Dat je het commentaar over het water hoort, dat het goud naar Rotterdam zal gaan.”

Binnen bereik
”Dat smaakt zeker naar meer,” vervolgt hij. ”Ik heb mijn coschappen al een jaar uitgesteld, ik wil proberen de WK onder 23 jaar te halen. Als dat te hoog gegrepen is, is het FISU-WK ook een goede optie.” Ook gaan ze hun best doen om de Henley Royal Regatta in de acht te starten. ”De doelen die we hadden, lijken na dit weekeinde nog meer binnen bereik te komen. Dat is heel mooi.”