Mannen dansen de samba

Voorpagina Wedstrijden

De inwoners van Rio de Janeiro kunnen zich gaan prepareren op de komst van de oranje mannenarmada. Braas, Steenman en een voormalige afvalboot hebben vandaag koers gezet naar de Olympische Spelen.

Aiguebelette – Zet een handige krachtpatser achter Mitchel Steenman en je hebt een snelle twee-zonder. Het lijkt een wetmatigheid. Of het om Olaf van Andel gaat, Julien Bahain (zijn aanstaande zwager uit Canada) of Rogier Blink, Steenman roeit ermee in de prijzen. Zijn nieuwste volgeling is Roel Braas, de allersterkste roeier van Nederland.

Braas was gisteren al in gedachten bij de A-finale, maar vandaag moest de horde van de halve finale nog worden genomen. Routinier Steenman was wakker en messcherp. “We wisten we dat we Frankrijk niet langszij moesten krijgen, dus we hielden die ploeg steeds op een bootlengte. In de eindsprint namen we zoveel mogelijk afstand”, zegt Steeman. Dat plan slaagde volledig. Met een derde plaats achter de Britten en de Australiërs bereikte het kersverse koppel een mijlpaal.

Buitenbaan
In een tempo van meer dan 40 halen per minuut gingen Braas en Steenman op weg naar de finish. Hun sprint bracht ze op vrijwel gelijke hoogte met Australië. “Ik had ze zeker in de gaten, maar we gingen er nu niet voorbij. Dus komen we op een van de buitenste banen terecht, dat is op zich geen punt.”

Zegeningen
Steenman telt zijn zegeningen. “Het ticket naar Rio is binnen, het is erg lekker roeien met zo’n sterke kerel, we kunnen nu gaan strijden om de medailles. Alles gaat goed bij ons aan boord.”

Blaffen
De vier-zonder stuurman plaatste zich zo mogelijk nog spectaculairder. Vlak voor de finish greep het kwartet van René Mijnders de overwinning in hun halve finale. Australië werd voorbij gestreefd. Slagroeier Govert Viergever wist al heel snel na de start dat het goed zou komen. “Echt waar, na 10 halen voelde ik dat al. Het ging geweldig. We lagen wel wat achter, maar we weten dat we enorm kunnen versnellen. We zetten dan een soort knop om en dan blaffen we er voorbij.”

Leeuwenvier
Brullen zou ook een treffende typering voor het geweld zijn waarmee de oranje vier naar de eerste plaats stroomde, de metafoor van een leeuwenvier is niet zo heel overdreven. Want de mannen kwamen eerder dit seizoen niet in aanmerking voor de acht, hun formatie had iets weg van een boot met afvallers. Toch gingen ze dapper aan de gang. Voormalig achtslagman Viergever heeft van begin af aan de kansen in deze vier gezien: “wij voelen ons absoluut geen B-ploeg, wij roeien om te winnen.” Ook deze zware mannen kunnen in Rio de Janeiro de samba gaan dansen.

Rendement
Boordroeiend Nederland doet het goed. Met drie finaleplekken in alle disciplines haalt Nederland een optimaal rendement. Ditzelfde is Groot-Brittannië en Italië ook gelukt.

Gifbeker
Voor de gebroeders Muda is de gifbeker van Aiguebelette bijna leeg. De eens zo onbevangen lichtgewichttweeling bespaarde zich in hun halve finale het diepste dal door met de minimaal benodigde derde plaats de D-finale te vermijden.