Vrouwen krijgen klappen

Voorpagina Wedstrijden

{openx:2}

Machteloos. Zo voelde het aan boord van de twee zonder stuurvrouw. De ploeg bleef steken op een vijfde plaats in de halve finale. Dus een streep door de A-finale, het wordt het betere B-werk.

Aiguebelette – “We waren niet heel goed gestart, probeerden de eerste 1000 meter nog bij te blijven en aan te dringen, maar het was vergeefs. We hadden geen macht”, verzuchtte Olivia van Rooijen. Ze baalt. En dat doet Ellen Hogerwerf ook. Als een stekker.

Het duo roeit dit toernooi in de acht en in hun ongestuurde twee waarin ze vice-Europees kampioen zijn. “We hebben de laatste tijd natuurlijk niet heel veel getraind in de twee omdat we prioriteit verlenen aan de acht. Het kan zijn dat we te weinig kilometers hebben gemaakt in de twee”, zei Hogerwerf. Beiden benadrukken wel achter de keuze voor de acht te staan. Hun weddenschap op twee paarden is een gewaagde.

Rio
De twee zonder stuurvrouw kan zich volgens de normen van NOC*NSF (bij de beste zes) dit WK niet meer plaatsen voor Rio, de eisen van de internationale federatie zijn echter minder streng. Het IOC verlangt bij dit toernooi een plaats bij de eerste elf. Daaraan kan het oranje koppel eenvoudig voldoen, door in de B-finale minimaal slechts een ploeg achter zich te laten.

Trilogie
Verwacht mag worden dat als de acht naar Rio gaat, een twee met twee achtbemanningsleden dispensatie krijgt van NOC*NSF. Maar eerst zullen Van Rooijen en Hogerwerf hun trilogie in de twee moeten voltooien. “Tot de beste elf behoren is zaterdag ons doel, daarna schakelen we over op de acht, dat switchen tussen twee boottypes gaat op zich prima”, zegt het koppel in koor.

Skiffeuses
Skiffeuse Amber van Zomeren (licht) bleef in haar halve finale eveneens steken op een vijfde plaats en komt later in de B-finale uit. Lisa Scheenaard (zwaar) soleerde naar een zwaar bevochten derde plaats waardoor ze niet in finale met de letter D (van drama) hoeft uit komen. Het verschil met nummer vier was minimaal: 0,18 seconde.

Dubbel C
De lichte vrouwen Ilse Paulis en Maaike Head haalden vandaag via een overwinning met ogenschijnlijk groots gemak de C-finale. Winnen is voor oranje daarin niet gegarandeerd. Roemenië plaatste zich ook met volle overtuiging via een andere halve finale.