Wereldbeker Belgrado: Drie ploegen door na verkort programma

Algemeen Wedstrijden

Met minder verroeide wedstrijden dan gepland maken we de score op van de eerste dag van de eerste wereldbeker, gehouden in Belgrado. Een storm teisterde de roeibaan, waardoor de middagraces zijn opgeschort. Zeven Nederlandse ploegen hebben geracet, drie van hen mogen zonder herkansing naar de volgende ronde door.

Mechiel Versluis en Mitchel Steenman waren de eerste Nederlanders die hun zinnen konden zetten op de volgende ronde. Hun twee zonder stuurman werd tweede achter de Britten en daarmee stelden de mannen een halve finaleplaats ruim veilig. De mannen vierzonder die werd voorgeslagen door Govert Viergever is de eerste finalist van het toernooi. Met een kleine zes tellen voorsprong passeerden zij als eerste de finishlijn.

Skiffeurs
Stef Broenink plaatste zich zoals verwacht ook direct voor de halve eindstrijd. De Azerbeidzjaan Aleksandar Aleksandrov, die vooraf zijn grootste concurrent leek, was hij de baas. Maar de Servische Marko Marjanovic was hem te snel af. Bastiaan Collette was zoals verwacht een maat te klein om direct een halve finaleplaats te bemachtigen. Hij werd vierde en krijgt een tweede kans.

Herkansingen
Onder de herkansers is de mannen vierzonder van Van den Ende. De Britse prioriteitsboot was te snel en ook een van de Russische schepen kwam langszij. De beide lichte mannendubbeltweeën en de mannen dubbelvier zullen ook aan de bak moeten om verder te komen.

Storm
In het begin van de middag werd de roeibaan ontruimd vanwege onstuimig weer. De storm die vervolgens huishield beschadigde een van de startpontons, waardoor de wedstrijd voor de rest van de dag werd stilgelegd. De herkansing van Bart Lukkes en Jort van Gennep, die voor vanmiddag gepland stond is daardoor verplaatst. Ook de beide vrouwen tweezonders en de vrouwen dubbeltweeën zijn gestart. Beide races gingen om de verdeling van startbanen in de finale, vanwege het geringe aantal inschrijvingen.

Herzien programma
Inmiddels is een nieuw programma bekendgemaakt voor de rest van het weekend. Dit is hier te vinden. De races van de vrouwen tweezonders en de vrouwen dubbeltweeën zijn verplaatst naar morgenochtend, net als de herkansingsrace van Lukkes en Van Gennep en die van Temming en Loeffen.

Zaterdagprogramma
Morgen zullen de volgende Nederlandse ploegen aan de start verschijnen:

 • 9.36 uur: herkansing mannenskiff: Bastiaan Collette
 • 9.48 uur: herkansing lichte mannendubbeltwee: Jort van Gennep, Bart Lukkes & Freek Temming, Floris Loeffen
 • 10.00 uur: prelimitary race Vrouwen tweezonder: Lies Rustenburg, José van Veen & Aletta Jorritsma, Karolien Florijn
 • 10.06 uur: prelimitary race Vrouwen dubbeltwee: Lisa Scheenaard, Marloes Oldenburg & Roos de Jong, Kirsten Wielaard & Sophie Souwer, Inge Janssen
 • 10.24 uur: prelimitary race mannenacht: Michiel Oyen, Nelson Ritsema, Abe Wiersma, Bo Wullings, Jaap Scholten, Mick Makker, Lex van den Herik, Freek Robbers en stuurvrouw Dieuwke Fetter
 • 13.30 uur: prelimitary race vrouwen dubbelvier: Nicole Beukers, Inge Janssen, Sophie Souwer, Olivia van Rooijen
 • 13.35 uur: prelimitary race Vrouwen vierzonder: Monica Lanz, José van Veen, Karolien Florijn, Aletta Jorritsma
 • 14.00 uur: Halve finale mannen twee-zonder: Mitchel Steenman, Mechiel Versluis
 • 14.28 uur: Herkansing mannen vierzonder: Bjorn van den Ende, Ruben Knab, Roel Braas, Boaz Meylink
 • 14.56 uur: Halve finale mannenskiff: Stef Broenink
 • 15.24 uur: Herkansing mannen dubbelvier: Niki van Sprang, Guillaume Krommenhoek, Wouter Withagen, Koen Metsemakers