NLroei verkiezingen: wie is de beste coach?

Algemeen

De NLroeiverkiezingen van 2020 zijn, net als heel het aflopende jaar, anders dan normaal. We hebben zes categorieën: coaches en talenten zijn bekende onderwerpen. Nieuw: het mooiste cq beste mannengoud én vrouwengoud bij de EK, het beoogde vlaggenschip in Toyko en vandaag maken we de genomineerden in de categorie ‘beste coach’ bekend. Deze dagen worden de andere genomineerden per categorie bekendgemaakt op NLroei. Eerder brachten we al de bijzondere initiatieven, de talenten en het beste mannen- en vrouwengoud bij de EK.

Stemmen kan vanaf 3 januari tot 13 januari, als alle categorieën en hun genomineerden bekend zijn. We mailen alle donateurs die vanaf 24 augustus jl. hebben gedoneerd op 2 januari 2020. Zij krijgen een link naar de stembus. Wil je ook jouw stem uitbrengen? Doneer dan hier, het kan al vanaf 5 euro.

Wie is de beste coach?

De keuze voor een coach is altijd minstens een klein beetje arbitrair. We hebben expres onze redacteur Coen Eggenkamp (tevens coach van Femke van de Vliet) niet genomineerd, terwijl hij de deze categorie kan winnen. De succesvolle vrouwencoach Josy Verdonkschot en HollandAcht-coach Mark Emke evenmin, maar dit selecte gezelschap wel.

  • Steffen de Vries. Is misschien wel dé hofleverancier van het Nederlandse toproeien, in elk geval als het om de vrouwenacht gaat. Van 2000 tot en met nu, de reggae-liefhebber levert elke olympiade roeisters. Zorgt er bij studentenvereniging Skøll voor dat er de laatste jaren enorm veel talent doorbreekt. Ook bij de mannen is de vereniging aan de Jan Vroegopsingel inmiddels bijna hofleverancier. 
  • Titus Weijschedé. Inmiddels al enkele jaren vaste kracht onder hoofdcoach Josy Verdonkschot en zorgde er mede voor dat de vier zonder stuurvrouw van tweede zware vrouwenboot achter de dubbelvier nu in elk geval een gedeelde prioriteitsboot is. Onder zijn leiding pakte de boot met Meester, Clevering, Florijn en Hogerwerf het goud bij de Europese kampioenschappen in Poznan. 
  • Timo van Wittmarschen. Is enigszins op de achtergrond bezig aan het opbouwen van een alleraardigst coach-CV. De pas 31-jarige coach begon een paar jaar terug succesvol als professioneel coach bij Orca. Bij de kwakkelende Utrechtse club zorgde hij tegen de trend in dat jaar voor twee goede eerstejaarsachten. Daarna kwam hij goed tot zijn recht als eerstejaars coach bij zijn eigen vereniging Nereus. In september coachte hij de vrouwendubbelvier naar een zilveren medaille bij de Europese kampioenschappen onder de 23 jaar.
  • Eelco Meenhorst. De enige ‘bondshoofdcoach’ die wel genomineerd is. Simpelweg omdat we niet om hem heen kunnen. Zijn dubbelvier pakte net als vorig jaar bij het WK met grote overmacht de Europese titel en is topfavoriet voor olympisch goud. Inmiddels heeft hij met de dubbeltwee van Stef Broenink en Melvin Twellaar een tweede troef voor een olympische plak. Ook zij werden Europees kampioen. En dan hebben we het nog niet over skiffeur Amos Keijser die bijna tweemaal won van wereldkampioen Olivier Zeidler.