Haal het beste uit het botenhuis

Algemeen

Botenhuizen zijn er in allerlei soorten en maten: kleine knusse halletjes tot majestueuze technische kastelen. Soms worden ze nieuw gebouwd, een andere keer krijgt een bestaand gebouw de functie van botenhuis. Wereldroeifederatie Fisa inventariseerde hoe je het beste uit je botenhuis kunt halen.

 1. Oud is nieuw
  Bijvoorbeeld het gebruik van planken om de spanten aan de buitenkant te beslaan, het zogenoemde potdekselen, is een oude methode die veel voor allerlei gebouwen werd gebruikt. Op een aantal hedendaagse nieuwe botenhuizen wordt dit opnieuw toegepast. Dit botenhuis is Boston is daarvan een voorbeeld.

  Harry Parker Botenhuis - Boston
  Harry Parker Boathouse – Boston

   

 2. Verdubbelen van de bootplekken
  Met name in de kleinere botenhuizen is dit een goede oplossing. Als er niet veel ruimte is, kan er eenvoudigweg wel efficiënter met de ruimte worden omgegaan. De Clydesdale Amateur Rowing Club in Glasgow hangt boten aan het plafond met een slim systeem.

  Clydesdale Amateur Rowing Club - Botenhuis
  Clydesdale Amateur Rowing Club – Botenhuis

   

 3. Riemrijk interieur
  De University of Otago in Nieuw-Zeeland heeft een aantal essentiële onderdelen in de sport functioneel verwerkt in het ontwerp van hun gloednieuwe botenhuis. Deurklinken en relingen zijn bijvoorbeeld gemaakt van riemen. De leden zelf noemen het toepasselijk oarsome interior.

  University of Otago - Botenhuis
  University of Otago – Botenhuis

   

 4. Oude ruimtes verbeteren
  Niet alle botenhuizen behouden door de jaren heen hun charme van vroeger. Ook esthetisch gezien worden gebouwen soms minder aantrekkelijk. Bij Leander’s Boat Club in Canada hebben ze bij het opnieuw verven ven het gebouw de ruimte in de winter gebruikt voor goede ergometersessies.

  Leander Boat Club - Botenhuis
  Leander Boat Club – Botenhuis

   

 5. Buitenruimte benutten
  Niet alleen de binnenruimte hoeft benut te worden en voor veel clubs draait het verenigingsleven om meer dan roeien alleen. In Milaan hielden ze daar rekening mee en zij combineerden het optuigen van een nieuw botenhuis met het aanleggen van een terras. Het nuttige wordt hier met het aangename gecombineerd en het clubleven krijgt nieuwe dimensies.

  Canottieri San Cristoforo, Milaan - Botenhuis
  Canottieri San Cristoforo, Milaan – Botenhuis.