Uittenbogaard: ‘Het was alsof we vlogen’

Algemeen

Afgelopen weekeinde was de dominantie van de mannendubbelvier ongekend. Met een straatlengte voorsprong pakten zij in een nationaal record de Europese titel. NLroei kijkt met boegroeier Dirk Uittenbogaard terug op het succes.

Een paar dagen na de winst is de Amsterdamse roeier nog steeds een beetje beduusd onder de geleverde prestatie. Ondanks dat de races eerder het toernooi er al op wezen, was hij toch verrast door het gat wat ze sloegen. “Vorig jaar waren we bij wereldbekers en voorwedstrijden van grote toernooien ook vaak al goed, maar ging het bij het EK en WK in de finale mis. Lagen we na 500 meter ineens al twee seconden achter.”

Lessen
Mede vanwege die wetenschap bleef de ploeg voorafgaand aan de finale vrij nuchter. “Ook toen we eerder op de dag zagen dat Stef en de dubbeltwee hard zagen varen, hebben we ons niet van de wijs laten brengen. We wilden juist niet bezig zijn met het resultaat maar enkel met ons eigen roeien. Dat was een van de lessen die we vanuit vorig jaar hebben meegekregen.”

Verbeterpunten
Dat ze een paar weken terug in Piediluco al ruimschoots wonnen van de Italiaanse wereldkampioenen gaf reeds een signaal van de goede vorm. “We wisten niet helemaal wat het waard was, want Italianen kunnen nog wel eens wisselvallig zijn. Maar eigenlijk stonden we toen ook al beetje te kijken van de snelheid. Buiten de selectieraces in Avis eind januari hadden we namelijk nog amper harde stukken gedaan. Ook waren er nog voldoende verbeterpunten.”

Flow
De race zelf verliep volgens Uittenbogaard in een roes. “Meteen vanuit de start zaten we in een super ontspannen ritme. Het scheelde ook dat – omdat we voor lagen – we overal meteen op konden reageren. Bij elk doorkomstpunt dacht ik ‘we zijn alweer 500 meter verder en ik voel me nog steeds goed’. Dat was bizar om mee te maken. We zaten echt in een flow: alsof we vlogen.”

Seizoensbenadering
De roeier van Nereus meent dat het succes het gevolg is van een andere seizoensbenadering. “We roeien dit jaar amper wedstrijden en met meer focus op de ploeg. De NK in de skiff hebben we bijvoorbeeld overgeslagen. Vanaf nu roeien we alleen nog de derde wereldbeker en de WK. Met Piediluco zijn dat slechts vier wedstrijden. Het is een bewuste keuze waarbij we ons vooral richten op de belangrijke wedstrijden. Dit jaar valt dat nog uit te proberen.”

Marges
Hij erkent dat deze manier ook nadelen heeft. “Als wedstrijdroeier start je natuurlijk graag meer races en we moesten bijvoorbeeld veel moeite doen om gedaan te krijgen dat we de Skiffhead konden starten. Soms is dat jammer ja, maar zolang we met dit soort marges blijven winnen, vind ik het geen enkel probleem.”

Dynamiek
Uittenbogaard beseft dat deze winst de dynamiek in het dubbelvieren anders maakt. “Vanaf nu zijn wij de ploeg waarop gejaagd zal worden. Maar eerlijk gezegd zal mij dat een worst wezen. Ik denk vooral dat het een goede stap voor meer is. Voor mijn gevoel hebben we nu niet tot het uiterste hoeven gaan. Buiten Australië en Nieuw-Zeeland was dit wel ongeveer het veld dat we ook bij de WK gaan zien. Laat ze maar komen.”