Wereldbeker Belgrado: wat is het waard?

Voorbeschouwing

De oranje armada – uitgebreid c.q. versterkt met twee Nereusboten – gaat vandaag de strijd aan op het internationale water. De roei-arena van Belgrado vormt het toneel van de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen.

Grote tegenvaller is dat veel velden – vooral bij de vrouwen – matig bezet zijn, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. De vraag is gerechtvaardigd of het het wel waard is zoveel geld te investeren in een internationale wedstrijd waar zo weinig concurrenten op af komen.

Medailles
Zo is het nu al zeker dat Nederland twee medailles gaat winnen in de vrouwen tweezonder. De combinaties Jose van Veen & Lies Rustenburg en Aletta Jorritsma & Karolien Florijn treffen alleen een twee uit Groot-Brittannië. Met Karen Bennett en Holly Norton hebben zij net als de Nederlanders een mix van ervaring en talent aan boord. Bennett zat in de zilveren vrouwen acht van Rio de Janeiro en Horton werd in Rotterdam wereldkampioen in de niet-olympische vierzonder.

Scullen
Ook de drie Nederlandse vrouwen dubbels hebben rechtstreeks finale. De duo’s Scheenaard/Oldenburg, Wielaard/De Jong en Souwer/Janssen zullen de strijd aanbinden met Wit-Rusland, Zwitserland en Tsjechië. Alleen van die laatste boot mag serieuze tegenstand verwacht worden. Gelukkig roeien Souwer en Janssen ook nog in de dubbelvier, waar zij met Polen en Groot-Brittannië weliswaar een klein veld, maar ook sterke tegenstand kunnen verwachten. Polen eindigde vlak achter Nederland op de derde plek in Rio de Janeiro en kent eveneens twee nieuwkomers.

Vierzonder
Bij de mannen zijn de velden beter bezet. De twee mannenvieren treffen de sterke prioriteitsboot van de Britten met olympisch kampioenen Will Satch en Mo Sbihi aan boord. De vier met Knab/Braas/Van den Ende/Meylink treft hen vandaag al in de voorwedstrijd. Verder zijn er in dit veld maar liefst drie Russische boten te vinden.

Steenman/Versluis
Mechiel Versluis en Mitchel Steenman roeien in een kwantitatief sterk bezette bootklasse, maar waarbij er ondanks dat nog steeds een reële kans is op een medaille of zelfs goud. Hongarije, Tsjechië, Servië, Spanje en misschien ook Wit-Rusland hebben allen een sterke ploeg met voldoende internationale ervaring geformeerd. De mannenacht van Nereus roeit eerst vandaag een exhibitionrace om zondag in de echte finale te strijden tegen de Britten, Rusland en Polen.

O’Donovan
De net nieuw geformeerde dubbelvier mag morgen wél meteen aan de bak, want zijn lootten de olympische ploegen van Estland en Polen, goed voor brons en een vierde plek bij de Olympische Spelen. Ook de lichte dubbel van Jort van Gennep en Bart Lukkes heeft zwaar geloot. Zij treffen de Ierse broers O’Donovan die bij de spelen nog het zilver pakten. Maar ook een tweede plaats geeft rechtstreeks toegang tot de halve finale van morgen.

Skiffeurs
Skiffeur Stef Broenink maakt goede kans zich rechtstreeks te plaatsen voor de halve eindstrijd. De altijd onberekenbare Aleksandar Aleksandrov uit Azerbeidzjan lijkt zijn grootste concurrent. Bastiaan Colette heeft het met olympisch kampioen in de dubbeltwee, Martin Sinkovic, iets minder getroffen.

Het tijdtafel staat van het gehele weekeinde staat hier.

©NLroei, 5-5-2017