WC Luzern begint vandaag: vanaf 9:00u

Voorbeschouwing

Meer dan 600 atleten uit maar liefst 39 verschillende landen. De derde wereldbekerwedstrijden in het Zwitserse Luzern zijn veruit de best bezette van dit seizoen. De Nederlandse equipe is samen met de Verenigde Staten (en vooruit: Griekenland) echter het enige grote roeiland dat de races op de prachtige Rotsee laat schieten. De acht zogeheten talentboten die wél mogen gaan, wacht dan ook een pittige uitdaging.

Maak de roeijournalistiek mede mogelijk. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Niet alleen verdedigen zijn in Zwitserland de leidende positie van Nederland in het wereldbekerklassement, ook is het maar zeer de vraag in hoeverre zij meekomen in het internationale geweld. Wat dat betreft was het een stuk logischer geweest ze naar de eerste wereldbeker te sturen toen de concurrentie nog niet zo moordend was als nu. Toen lagen de eisen voor een startbewijs echter duidelijk hoger dan bij de laatste trial.

Skiffeurs
Kansen om hoog te eindigen zijn er vooral in de lichte vrouwen skiff. Tosca Kettler werd in deze niet-olympische bootklasse al tweemaal vierde bij een wereldbeker en de nog jonge Phaedra van der Molen versloeg Kettler bij afgelopen nationaal kampioenschap. Bij de vorige wereldbekerwedstrijden mocht zij nog met Martine Veldhuis deelnemen in de olympische dubbeltwee. De tegenstand is echter aanzienlijk met onder andere de routinier Marie-Louise Drager, de huidige wereldkampioen U23 Sylvia Crosio en Henley-finalist en olympiër Imogen Grant.

LM4x
De lichte dubbelvier met Stefan Slagter, Niels van Vliet, Maxim den Boogert en Max Gompel zal ook azen op een medaille. In dat veld zijn slechts twee boten ingeschreven, maar roeifederatie Worldrowing besloot onlangs in zo’n situatie alleen nog maar aan de winnaar medailles uit te reiken. Op papier hebben de Duitsers echter een sterkere boot met een wereldkampioen U23 in de dubbeltwee en twee ervaren wereldbekerskiffeurs.

Lichtgewicht vrouwen

Deze race van twee is echter nog beter dan wat de lichte vrouwen dubbelvier (Joosstens, Otterloo, Brouwers, Van Mourik) staat te wachten. Zij waren de enige ingeschreven boot en doen nu mee in het zware veld, waarin ze moeten vrezen kanonnenvoer te zijn. Onder andere olympisch kampioen China is present. Ook de lichte vrouwendubbeltwee van Okeanos (Arianne Puts en Kika Banning) moeten vrezen voor de concurrentie. Als Veldhuis en Van der Molen al B-finale roeiden in Poznan zal de halve finale in een veld van 17 boten al een mooi streven zijn.

FISU-acht
De FISU-acht moet ook vrezen voor een internationale oorwassing. Na in Henley te zijn uitgeschakeld door de universiteitsploeg van Dartmouth wacht nu een heel ander niveau met onder andere de topachten uit Duitsland en Groot-Brittannië. Ook Roemenië, Canada en Italië hebben op papier sterke boten. Gelukkig laat Australië ook hun U23-boot meedoen en China stelt een erg jonge, onervaren boot op.

Tweezonders
De roeibond stuurt tevens nog twee boten met zogeheten High Potentials. De Laga-boot van Menno Bezema en Lars Lipman was dichtbij de nationale titel dit jaar en roeide al de eerste wereldbeker met C0-finale tot gevolg. De Triton-twee van Pieter van Veen en Eli Brouwer had een moeizaam NK maar roeide in de vierzonder naar een verrassend sterke vijfde plek in de vierzonder bij de wereldbeker in Belgrado. De concurrentie in dit veld met onder andere Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië is echter gigantisch.

Startlijsten en namenlijsten zijn hier te vinden.

Planning Nederlandse boten:
9:20u M2- Laga (Bezema/Lipman)
9:25u M2- Triton (Van Veen/Brouwer)
10:10u LW1x Van der Molen / Kettler
10:35u LM4x (Slagter/Van Vliet/den Boogert/Gompel)
12:05u LW2x (Banning/Puts)
12:30u W4x (Joosstens/Otterloo/Brouwers/Van Mourik)
12:55u M8+ (Cornielje/Tas/Van Vilsteren/Hesselijk/Meijssen/Krijgsveld/Rutten/Tiemeijer/Van Veenen)