Vandaag zes kansen op medailles, eerste NLstart om 13:05u

Dagprogramma Voorbeschouwing

Vrolijk en gedreven. Zo kun je de sfeer binnen de oranje equipe in Tsjechië typeren. Je hoeft niet een bijzondere lichaamstaallezer te zijn om te zien dat er (zelf)vertrouwen is. Maar men is er ook van doordrongen dat het in de finales moet gebeuren. Medailles zijn niet gratis. En goud is binnen bereik, maar tegelijkertijd ook nog zo ver weg. Een beknopte voorbeschouwing en hieronder het programma. De videolivestream en de toernooi-info staan hier.

Paramix
Toegegeven – het is scorebordglazenbolkijkerij – maar Nederland zal de (sportieve) strijd om de drie medailles met de Polen en de ploeg uit Oekraïne aangaan. Chantal Haenen roeit nog maar zo kort, dat ze mogelijk elke haal beter zal gaan. Corné de Koning hield zich gisteren in om vandaag te kunnen vlammen zegt hij in dit interview met NLroeiTV. En als hij gas geeft, gebeurt er wat.

Vrouwentwee
Ymkje Clevering en Veronique Meester roeien al jaren internationaal in de bovenste boordroei-regionen. Zij hadden in de halve WK-finale niet direct een antwoord klaar op de eindsprint van de Roemeense twee. Die ploeg werd in Luzern verslagen door de Nieuw-Zeelanders die bij dit WK de andere halve finale sterk wonnen.

Vrouwenvier
De ploeg zit nog niet zo lang bij elkaar, maar daar wordt bij een WK geen rekening mee gehouden. Dat hoeft ook niet. In de halve finale werd Roemenië er achter gehouden. In de andere halve bevestigden de Britten en Ieren hun krachtige reputaties. Nederland kan een medaille winnen, maar dan moet alles meezitten.

Support NLroei, doe mee aan de crowdfunding ’22/’23, dat kan hier, alvast bedankt!

Mannenvier
Omschrijvingen als ‘b(r)oodje Rienks’ zijn wellicht grappig, maar deze ploeg is allerminst een compovier op avontuur. De gebroeders hebben in hun DNA roei-kwaliteiiten geborgd, maar deze volwassen mannen laten al jaren zien over doorzettingsvermogen te beschikken. En daarbij worden ze niet door hun vader en moeder aan het handje gehouden. Dat doorzetten zit ook in hun manier van roeien. Samen met de heren De Graaf en Knab is er een sterk collectief dat ook in de tweede baanhelft blijft samenroeien. De Britten zullen bij de bookmakers favoriet zijn. De Australiërs en de Roemenen zijn evenals de Nederlanders medaillekandidaten.

Vrouwendubbelvier
Met het vertrek van Josy Verdonkschot werd er gevreesd voor een kennisvacuum bij het bondskader als het gaat om het vrouwenroeien. Dat lijkt mee te vallen. En daar is deze ploeg een voorbeeld van. Als U23-roeisters gingen ze al goed, maar onder het Meenhorst-regime is een stap voorwaarts gezet. Die kan worden verzilverd met brons. De strijd om het goud zal naar verwachting tussen China en de (herboren) Britten gaan.

Mannendubbelvier
Het bondskader kijkt hoe een aantal boordroeiers het in de dubbelvier doet. Ontegenzeggelijk is er – mede ingegeven door opstellingswijzigingen – sinds de EK progressie geboekt. Maar de ploeg zal ten opzichte van de halve finale nog een stapje moeten maken. Dat is zeker niet uit te sluiten. Als de drie krachtpatsers op boeg in het ritme van slag Finn Florijn kunnen blijven, is brons mogelijk binnen bereik. Italië en Polen gaan strijden om de titel. Roemenië en Groot-Brittanië azen ook nog op een podiumplek.En let op Estland met de 43 jarige Endrekson aan boord, ze kunnen verrassen.

Het dagprogramma A-finales
13:05u paramix Corné de Koning & Chantal Haenen
13:34u tweezonder Veronique Meester & Ymkje Clevering
14:39u vrouwenvier
14:54u mannenvier
15:10u vrouwendubbelvier
15:26u mannendubbelvier