Enkele toppers van start bij 70e Skiffhead

Voorbeschouwing

Veel senioren-inschrijvingen kent de Skiffhead de laatste jaren al niet meer, toch blijft een overwinning van dit monument prestigieus. Waar de bondsroeiers onder de nieuwe hoofdcoach Eelco Meenhorst zelf mogen besluiten welke wedstrijden ze in deze periode starten, koos slechts een enkeling de 70e editie van de Skiffhead uit om te starten.

Degenen die de keus maakten om zondagmiddag in Ouderkerk van start te gaan zijn echter niet de minsten. Lisa Scheenaard won de laatste drie edities en de laatste keer deed ze dat met enorme overmacht. Inge Janssen – toch ook niet de minste – moest toen meer dan 32 seconden toegeven op de roeister van Thêta. Nummer 3, voormalig olympische kampioene Ilse Paulis, deed er zelfs een minuut langer over.

Tegenstanders

Toch zal Scheenaard de winst niet cadeau krijgen. In routinier Marloes Oldenburg (Gyas) heeft ze een waardige tegenstander. En ook bondsroeier Ilse Kolkman (Aegir) is van de partij. Het Groningse enthousiasme zorgde er ook voor dat de talenten Marg van der Wal en Louise Liemberg (beide Hunze) zich inschreven. En let ook op thuisroeier Phaedra van der Molen. De roeister van De Amstel won dit najaar nog zilver bij de Europese kampioenschappen voor junioren en gaat in haar seniorencarrière verder als lichtgewicht.

Van Lierop
Bij de mannen zint lange-afstandsspecialist Lennart van Lierop op de winst. De Skøllie won al meerdere keren de Hel van het Noorden en de Tromp Boat Races, maar bij de Skiffhead was hij nog nooit de snelste. In 2018 was hij dichtbij, maar was het zijn lichte verenigingsgenoot Obbe Tibben die hem nipt te snel af was. Tegenstand is er in het Elite-veld enkel van Noud Scholten. De Nereid trainde afgelopen maanden mee bij de bond maar kreeg in tegenstelling tot Van Lierop geen definitieve uitnodiging om daar te mogen blijven.

Tweehead
De veteranen- en juniorenvelden zijn wel goed bezet. Zo’n 60 jongens en 25 meisjes zullen meedoen op de Amstel. Op zaterdag wordt sinds enige jaren ook de Jeugdhead en de Tweehead gehouden. Bij die laatste wedstrijd gaan voormalig olympiërs Olivia van Rooijen en Aletta Jorritsma van start. Zij zullen daar hun laatste officiële wedstrijd varen voor ze met roeipensioen gaan.

Meer informatie is hier te vinden.