Voorbeschouwing NK Klein: slechts enkele bondsroeiers van de partij

Voorbeschouwing

Vanaf vandaag beginnen op de Bosbaan de nationale kampioenschappen voor kleine boten. Maar wie denkt dat Neerlands beste roeiers in grote getalen afkomen op dit evenement komt bedrogen uit. Slechts een enkeling uit het keurkorps van Eelco Meenhorst zal dit weekeinde vanuit het OTC afdalen naar de vlotten.

Het is weer nodig: doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier, alvast bedankt!

De leden uit de nationale equipe mochten zelf bepalen of ze mee zouden doen en het zijn vrijwel altijd dezelfde personen die graag een potje racen als het mogelijk is. Bij de vrouwen nemen in de skiff traditiegetrouw Lisa Scheenaard en Roos de Jong – samen goed voor olympisch brons – het tegen elkaar op. En ook de Groningse Marloes Oldenburg (Gyas) is weer van de partij. Jammer genoeg laat Karolien Florijn, die oppermachtig was tijdens de bondstrials eerder dit jaar, de wedstrijd schieten.

Voorspelling
Op basis van het verleden heeft Scheenaard een streepje voor. De roeister van Theta schreef sinds 2018 alle drie de nationale titels op haar naam. Buiten de equipe zijn vooral Lisa Bruijnincx (Njord) en Minke Holleboom (Euros) kandidaten voor een hoge klassering. Bruijnincx is wereldkampioene onder de 23 jaar in de dubbeltwee en routinier Holleboom was snel bij de laatste Hel van het Noorden. Ook interessant is het wat het jonge talent Marg van der Wal (Hunze) kan laten zien in haar eerste seniorenjaar.

Mannen
Ondanks dat Lennart van Lierop na zoveel jaar eindelijk een plek bij de bondsequipe heeft bereikt, doet hij nog steeds het liefst aan zo veel mogelijk wedstrijden mee. Zo deed de winnaar van de vorige nationale kampioenschappen een paar weken terug ook mee aan de Skiffhead. Uiteraard won hij die race. Dit keer zal de roeier van Skøll echter meer op de proef worden gesteld. Melvin Twellaar (Aegir) was de enige mannelijke medaillewinnaar die deze winter het strikte trainingsregime volledig oppikte en geldt als favoriet.

Outsiders
Met Jan van der Bij zal Twellaar daarentegen zeker rekening houden. Bij de laatste trials op de Bosbaan aan paar maanden terug kwam de Amsterdammer van Skøll immers ook al dichtbij. Outsiders zijn er met Rik Rienks en Sander de Graaf vanuit de equipe. Maar ook daarbuiten zijn er hongerige talenten. Wietse Morreau (Nereus) werd bijvoorbeeld vorig jaar al knap tweede en zal zeker gebrand zijn op een goede klassering, nadat hij vorig jaar op weinig subtiele wijze uit de dubbelvier voor roeiers onder de 23 jaar was gezet.

Clevering/Meester
Bij de tweetjes maken nog minder bondsploegen hun opwachting. Bij de vrouwen zijn Ymkje Clevering en Veronique Meester het enige duo dat vanuit de KNRB van start gaat. Noemenswaardige tegenstand gaan ze vermoedelijk niet krijgen. Of het moet zijn van het makkelijk roeiende Nereus-tweetje van Eve Stewart en Floor van Ameyde. Laatstgenoemde won een kleine drie weken terug nog de Varsity. Olympisch medaillewinnaar Marieke Keijser die gister aankondigde te stoppen op het hoogste niveau zal ook aan de start verschijnen. Haar boot met verenigingsgenoot Marit de Jonge van Skadi zal mikken op een top3-positie.

M2-
Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang is de enige deelnemende boot die ook in die hoedanigheid deelnam aan de Olympische Spelen. Om die reden zijn ze zeker favoriet al is Van Sprang nog maar een korte periode weer helemaal intraining. Er is dus een kans dat ze een goede kluif zullen hebben aan de olympische reserves van afgelopen jaar: Jacob van de Kerkhof en Michiel Mantel. Outsiders zijn onder andere de Lagaaiers met Menno Bezema en Lars Lipman. Zij werden vorig jaar nationaal kampioen. En let ook op de Triton-twee van Eli Brouwer en Pieter van Veen. Zij lieten ondanks hun onfortuinlijke Varsity toen zien goed in vorm te zijn.

De inschrijvingen, loting en tijdschema zijn hier te vinden.