Voorbeschouwing Europese kampioenschappen

Voorbeschouwing

Vandaag beginnen dertien Nederlandse boten aan de Europese kampioenschappen in het Tsjechische Racice. NLroei wikt de kansen van de belangrijkste Nederlandse ploegen.

M1x
Skiffeur Stef Broenink zal met gemengde gevoelens terugkijken op de eerste wereldbekerwedstrijd in Belgrado. Hij kwam met een vierde plaats een stuk sterker voor de dag dan bij de nationale kampioenschappen, maar mistte desondanks net een medaille. In Tsjechië treft hij veel dezelfde tegenstanders, waaronder de verrassende Zwitse winnaar Nico Stahlberg en vice-olympisch kampioen Damir Martin. Ook de thuisroeiende Ondrej Synek zal zich van zijn beste kant laten zien.
Voorspelling: 1. Kroatië, 2. Tsjechië, 3. Zwitserland, 5. Nederland

M2-
Nereuscoach Diederik Simon besloot zijn snelle acht voorlopig te ontbinden, wat de verrassende nummer 3 van de NK, Lex van den Herik en Bo Wullings, de kans geeft zich voor het eerst internationaal te laten zien in dit nummer. Van hen kunnen geen wonderen verwacht, een plek voorin de B-finale zal mooi zijn.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië, 2. Tsjechië, 3. Duitsland, 10. Nederland

W2x
Met de terugtrekking van de sterke Griekse dubbel liggen er zeker kansen voor Marloes Oldenburg en Lisa Scheenaard, die bij de wereldbeker in Belgrado al het zilver pakten achter Inge Janssen en Sophie Souwer. Grootste concurrenten voor de toppositie lijkt nu Tsjechië, dat drie weken terug nog het brons won.
Voorspelling: 1. Nederland, 2. Tsjechië, 3. Zwitserland

LM2x
Het enig overgebleven lichte olympische nummer is meteen de discipline met het sterkste deelnemersveld. Olympisch kampioen Frankrijk is aanwezig, net als de zilveren Ierse broertjes O’Donovan en de Engelse eerste wereldbekerwinnaars Chambers en Fletcher. In dit geweld moeten ook de Nederlanders Jort van Gennep en Bart Lukkes zich handhaven. Een finaleplaats zal al een hele prestatie zijn.
Voorspelling: 1. Frankrijk, 2. Groot-Brittannië, 3. Ierland, 8. Nederland

LW2x
Met de wissel van Marieke Keijser voor Maaike Head hoeft de Nederlandse olympische kampioensboot er niet per sé op achteruit te zijn gegaan. Over talent beschikt de ploeg genoeg. Het is alleen even de vraag hoe snel Keijser gewend is geraakt aan de ietwat andere roeistijl die bij de bond gehanteerd wordt. Daarnaast combineert Ilse Paulis dit alles met haar co-schappen. Desondanks ligt een toppositie zeker binnen bereik. Polen, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken en Roemenië kunnen echter allen roet in het eten gooien.
Voorspelling: 1. Nederland, 2. Polen, 3. Groot-Brittannië

M4-
Harold Langen, Jasper Tissen, Vincent van der Want en Govert Viergever maakten bij de wereldbeker in Belgrado niet alleen indruk door zilver te winnen maar ook door de andere Nederlandse vier met daarin NK-winnaars Ruben Knab en Roel Braas te verslaan. Waar die laatste boot richting de ‘prioriteitsboot’ Holland Acht werd gedirigeerd, bleef deze vier bij elkaar. Grootste tegenstander is opnieuw Groot-Brittannië maar ook Italië heeft sterke roeiers opgesteld.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië, 2. Nederland, 3. Italië

M4x
Groot vraagteken is de Nederlandse mannen dubbelvier waarin Nereïden Freek Robbers en Abe Wiersma een plek hebben gekregen ten koste van Guillaume Krommenhoek en Wouter Withagen. In hoeverre zijn zij er nu op vooruit gegaan of niet? Het veld is in elk geval behoorlijk bits.
Voorspelling: 1. Litouwen, 2. Polen, 3. Groot-Brittannië, 7. Nederland

W4x
Waar in de dubbeltwee veel kansen liggen, zal het in de prioriteitsboot dubbelvier lastiger zijn. In Belgrado bleek Polen de prioriteitsboot te snel af en nu zal ook olympisch kampioen Duitsland aanwezig zijn, zij het met een compleet nieuwe ploeg. Let ook op het altijd sterke Oekraïne.
Voorspelling: 1. Polen, 2. Nederland, 3. Oekraïne

M8+
Beschikt de Holland Acht met herintreders Robert Lücken en Tone Wieten over een hogere snelheid dan de Nereus-acht die vorige wereldbeker won? Groot-Brittannië, dat daar vlak achter zilver pakte, zal een goeie graadmeter zijn. Duitsland, dat twee weken terug in Essen erg sterk oogde, is nu ook van de partij.
Voorspelling: 1. Duitsland, 2. Nederland, 3. Groot-Brittannië

W8+
Bondscoach Josy Verdonkschot zette zijn beste boordroeisters in de acht (naast hen roeit nog een vierzonder) om zodoende zoveel mogelijk A-statussen bij sportkoepel NOC*NSF binnen te halen. Een tactiek die vermoedelijk werkt, want in dit veld van vijf ploegen liggen zeker medaillekansen. Daarnaast heeft Groot-Brittannië, dat zilver haalde op de Spelen, een compleet nieuwe ploeg.
Voorspelling: 1. Roemenië, 2. Nederland, 3. Rusland

©NLroei, 26-5-2017

1 thought on “Voorbeschouwing Europese kampioenschappen

Comments are closed.