Voorbeschouwing Varsity: Laga versus Nereus?

Voorbeschouwing

Het lijkt misschien wat potsierlijk. Aanstaande zondag wordt voor slechts 30 boten het Amsterdam-Rijnkanaal voor enkele uren gestremd. De 137e Varsity gaat door, maar dan wel voor enkel de Oude Vieren. Toeschouwers en dus ook zwemmers zijn niet toegestaan. NLroei beschouwt de kansen van de deelnemers.

Ook de voorbereiding van de Oude Vieren was rommelig. Niet alleen was het tot lang onduidelijk of de wedstrijd door kon gaan, ook zorgde de laatste ontwikkelingen bij de bondsploegen tot een nieuw formatieproces. Het gevolg is een wat merkwaardige combinatie van roeiers waarbij de strekking vooral lijkt: welke vereniging heeft het meest goede roeiers in de categorie van mensen die niet naar de Olympische Spelen of de WK onder 23 zullen gaan? Ook de laatste groep roeiers werd door de nieuw aangestelde bondscoach U23, Rogier Blink, de mogelijkheid ontzegt mee te doen.

NLroei verslaat de roeisport, op vele fronten. Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Rustenburg
Lang leek de nummer 2 in 2019 – Skøll – hierdoor de beste papieren te hebben. Hoewel de slagman van toen, Lennart van Lierop, niet meer startgerechtigd is, had de Amsterdamse vereniging nog heel wat andere ijzers in het vuur. Met zijn dubbelpartner Brecht van Kuijk, toptalent Wibout Rustenburg, voormalig lichtgewicht skiffkampioen Obbe Tibben en Henley-winnaar Job Huigsloot leek een uitstekende boot op het water te komen. Totdat Rustenburg – die enige tijd in Amerika heeft getraind – zich vanwege een vakantie terugtrok uit de selectie. Hij is nu vervangen door lichtgewicht David Kampman.

Nereus
Vervolgens zorgde de soap rondom de twee boordvieren bij de roeibond voor een volgende gamechanger. De tweede vier die in trainingssessies steevast sneller bleek dan de olympische boot hoopte na Luzern nog een kans op de Olympische Spelen te hebben. Toen hoofdcoach Mark Emke daar ongevoelig voor bleek, roken enkele van deze jongens hun kans. Nereus kon zich zodoende versterken met Rik Rienks en Michiel Mantel. Samen met voormalig winnaar Mick Makker en routinier Michiel Oyen is deze ploeg ineens van outsider mede-favoriet geworden.

Laga
Dat was echter buiten Laga gerekend. Met Ralf Rienks kregen ook zij een flinke kwaliteitsinjectie. Daar kwam nog eens bij dat reserve-skiffeur Amos Keijser eieren voor zijn geld koos. Hij gaf zijn skiffambities ten opzichte van de officiële reserve voor de scullers, Finn Florijn, op zodat de kansen voor de eerste Laga-winst sinds 1997 flink verhoogd zijn. De roeiers worden namelijk aangevuld met de kersverse nationaal kampioenen in de tweezonder, Menno Bezema en Lars Lipman. In de vierzonder met Gyas roeiden zij vorige week nog naar uitstekende vierde plek bij de wereldbeker in Sabaudia. Hiermee lijken de Delftenaren de beste uitgangspositie te hebben.

Outsiders
De ontwikkelingen zorgen ervoor dat Skøll nu eerder de status van outsider heeft. Datzelfde geldt voor de laatste winnaar Triton. Hoewel de ploeg het zonder Jacob van de Kerkhof moet doen – hij is als enige van de spek-en-bonen-vier die als reserve van de Holland Acht al met de equipe naar Obertraun is afgereisd – hebben de Utrechters een in elk geval fysiek goede ploeg ontwikkeld. Slagman Pieter van Veen is met 5:53 op de Concept2 wellicht zelfs de sterkste roeier van het complete veld. Voor de finaleplekken lijken verder vooral Thêta, Aegir, Njord, Skadi en Proteus kans te maken.

Vrouwenvier
Bij het vrouwen hoofdnummer – zij starten in de vierzonder en roeien enkel over 2000 meter – lijkt de strijd redelijk open te liggen. Opvallend genoeg zijn het ongeveer dezelfde verenigingen als bij de mannen die kans maken. Skøll lijkt de meest uitgebalanceerde boot te hebben met vrouwenacht-roeisters Nika Vos en Elsbeth Beeres in de gelederen. Samen met de zilveren twee van afgelopen NK – Jonneke Boere en Ashley Rijst – is de ploeg meer dan een simpele kanshebber.

Toproeisters
Nereus en Laga zijn iets lastiger in te schatten. De bordeauxrode Amsterdammers hebben met Fanny Bon en Bente Paulis twee ervaren roeisters in huis waarvan Paulis twee jaar terug al een keer won. Met de Britse Jordan Cole-Hossain en de nog onervaren Floor van Ameyde is het echter afwachten hoe hard de ploeg uiteindelijk daadwerkelijk gaat. Hetzelfde geldt voor de corporale Delftenaren die met Tessa Dullemans en Dieuwertje den Besten in elk geval voldoende vermogen en internationale ervaring aan boord hebben. Maartje Damen – die in het najaar nog bedankte voor de vrouwenacht – slaat deze boot voor, maar onduidelijk is hoe fit zij nu nog is.

Outsiders
Okeanos verschijnt met Tinka Offereins aan de start en heeft verder nog een aantal getalenteerde vrouwen aan boord. Dit maakt hen een outsider, net als Skadi met Lisanne Brandsma en drie andere jonge sterke roeisters. Aegir en Orca zouden zomaar eens de finale kunnen completeren.

De inschrijvingen, loting en uitslagen zijn hier te vinden. De races zullen live op YouTube worden uitgezonden. De link daarvoor volgt nog.