Vier Nederlandse boten in actie bij jeugd-EK

Voorbeschouwing

Morgen gaan in het Duitse Krefeld de Europese kampioenschappen voor junioren van start. Nederland stuurt twee skiffs, een meisjesdubbelvier en een jongensacht.

Deze acht kreeg twee weken terug bij de Damen Raceroei Regatta nog flink klop van de verenigingsachten van Proteus en Triton. Het verschil met de Delftse winnaars bedroeg zelfs een kleine 20 seconden. De laatste weken heeft de ploeg ondanks de eindexamens echter veel met elkaar getraind bij het Leiderdorpse Asopos de Vliet. Het octet van coach Marijn Algie treft in Duitsland negen andere boten.

Van Doorn
Slagman van deze boot is Olav Molenaar, die afgelopen winter nog indruk maakte met een toptijd bij de Hel van het Noorden, maar bij de NK Klein werd verschalkt door de sterk sprintende Zoeterwoudenaar Gert Jan van Doorn. Deze roeier van Die Leythe krijgt van bondscoach Ronald Florijn de kans zich bij dit EK te laten zien. Met 24 inschrijvingen is dit in kwantitatief opzicht het sterkst bezette veld. Grootste naam is die van de Zwitser Jan Schauble die bij de WK in Rotterdam op de vijfde plaats eindigde.

Jaanson
Zijn verenigingsgenoot Isabel van Opzeeland moet het opnemen tegen achttien tegenstanders, waarvan de Franse Margaux Bailleul de bekendste is. Zij werd afgelopen zomer op de Willem Alexanderbaan in de strijd om het brons nog net afgetroefd door de trainingspartner van Van Opzeeland, Karolien Florijn. Opvallende naam is ook Greta Jaanson uit Estland, dochter van zesvoudig (!) olympiër Jueri Jaanson, die op zijn 42e nog zilver pakte bij de Olympische Spelen van Peking.

Livestream
De dubbelvier met Ilse Feenstra, Femke van de Vliet, Naomi Visser en Femke Paulis start in een veld met veertien inschrijvingen, waarbij gastland Duitsland vermoedelijk traditioneel sterk zal zijn. Alle races zullen vanaf 8:15u zaterdagochtend live via livestream te volgen zijn.

©NLroei, 19-5-2017