Voorbeschouwing Rotterdam: goud voor mannendubbelvier en vrouwenvier?

Voorbeschouwing

Morgen beginnen de wereldbekerwedstrijden in Rotterdam. NLroei bespreekt de kansen van de meest kansrijke ploegen onder de 27 Nederlandse inschrijvingen. De boten die het meest in het oog springen zijn de mannendubbelvier en de boordvier bij de vrouwen.

Eigenlijk is het best opmerkelijk dat laatstgenoemde ploeg nu de grootste blikvanger is van de equipe van Josy Verdonkschot. De vrouwenhoofdcoach prioriteerde deze winter namelijk eerst de dubbelvier en daarna pas zijn eerste boordboot. Het duurde zelfs nog betrekkelijk lang dat de samenstelling van deze boot bekend was en paar weken terug werden nog extra selectieraces gevaren.

Favoriet
Toch gaat de vier met Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester als een speer. Dit seizoen verloren ze nog geen race en ondertussen is de ploeg zowel Europees kampioen als de winnaar van de prestigieuze Henley Royal Regatta. In Rotterdam treffen zij voor het eerst Australië, maar lijkt ook Denemarken een geduchte concurrent. Zij waren in Poznan bij de tweede wereldbeker aanzienlijk sneller dan bij het EK in Luzern.

Dubbelvier
Dat de hiërarchie binnen de vrouwenboten veranderd is, heeft ook te maken met de rugblessure van Nicole Beukers. De Leidse slagvrouw is nog steeds niet terug in de dubbelvier, waardoor het oorspronkelijke vlaggenschip snelheid heeft ingeleverd. Het goede nieuws is echter wel dat ook met vervanger Roos de Jong en met Olivia van Rooijen op slag, de ploeg medaillekandidaat is. Zeker gezien de afwezigheid van topploeg China behoort een medaille met Duitsland en Polen tot de mogelijkheden.

Lichtgewichten
De lichte vrouwendubbeltwee van Ilse Paulis en Marieke Keijser behoort uiteraard ook tot de medaillefavorieten. Een topnotering is echter niet eens zo vanzelfsprekend als het lijkt. Vanwege een langdurige blessure van Keijser roeide het duo vooralsnog enkel een een-op-een wedstrijd tegen de zware Chinezen in Henley. Concurrentie komt nu vooral van Nieuw-Zeeland en China.

(promotie) Bestel hier tickets voor de wereldbeker in Rotterdam!

Scheenaard
Bij de overige vrouwenboten is het de vraag hoever ze kunnen reiken. Skiffeuse Lisa Scheenaard haalde knap de finale in Luzern, maar heeft met Twigg, Puspure en Gmelin zeker al drie topfavorieten in haar veld. De acht zal vooral eerst zelf snelheid moeten laten zien voordat ze aan medailles mogen denken. Dan is de tweezonder met Laila Youssifou en Elsbeth Beeres nog kansrijker. Met Nieuw-Zeeland en Australië in de baan lijkt in dit veld brons sowieso het hoogst haalbare.

Liefhebber
De eerder genoemde mannendubbelvier geldt voor mannenhoofdcoach Mark Emke als favoriet. Elke roeiliefhebber zal het nog helder voor de geest staan hoe deze ploeg ruim een maand geleden met overmacht de Europese titel greep. De vraag is nu of Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers dat kunststukje kunnen herhalen voor het thuispubliek. Wereldkampioen Italië is nu niet van de partij, maar Polen en Australië zijn eveneens sterk.

Van Dorp
Veel ogen zullen gericht zijn op de Holland Acht, zeker nu de boot versterkt is met de twee Amerikanen Simon van Dorp en Maarten Hurkmans. De ijzersterke Van Dorp (ergoscore 5:36 op een Concept 2) zit zelfs direct achter de slagen op positie 6 om slagman Robert Lücken zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Aangezien de ploeg bij Pampus in Almere traint, ziet de gemiddelde Amsterdamse roeier hen nauwelijks.

Verenigde Staten
Kanshebbers zijn er genoeg in dit veld. Uiteraard is Duitsland favoriet, maar Nieuw-Zeeland – met niemand minder dan Hamish Bond en Mahe Drysdale aan boord – versloeg het sterke Groot-Brittannië al in Henley. Daarnaast is Rotterdam het eerste moment dat de USA-acht wordt getest. Met hun historie in dit nummer moet je hen nooit vooraf wegstrepen.

Dubbeltwee
Interessant wordt ook het gevecht tussen de dubbeltweetjes van Niki van Sprang en Amos Keijser en die van Stef Broenink en Melvin Twellaar. In het voorseizoen bleek de reservedubbel vaak sneller dan de boot die bij afgelopen WK als zevende eindigde. Inmiddels hebben Van Sprang en Keijser weer goede snelheid laten zien, maar Broenink skiffte op zijn beurt weer uitzonderlijk snel in Luzern.

Mantel
Selectiestrijd is er nog bij de vierzonders. Vincent van der Want en Boudewijn Röell verloren hun plek in de acht en mogen nu met Jacob van de Kerkhof en Michiel Mantel kijken hoe ver ze in de vier kunnen komen. Amerika-ganger Mantel maakte nog geen deel uit van de omvangrijke mannenboordgroep maar mocht na een geslaagde invalbeurt blijven hangen.

Tegenvier
De vier zal echter moeten afrekenen met een andere Nederlandse vier. Hoe de selectie hiervan verlopen is, is onnavolgbaar maar Nelson Ritsema, Freek Robbers, Sander de Graaf en Jan van der Bij zijn zeker niets kansloos in de onderlinge strijd met de andere vier. Een finaleplek voor één van de boten zou al mooi zijn.

Het tijdschema voor komende dagen is hier te vinden.
(promotie) De Wereldbeker Jeugdsportfonds t-shirts en pakjes zijn bij de WAB op te halen of hier te bestellen.”