Confrontaties tussen Nederland 1 en Nederland 2

Dagprogramma

Vandaag gaat de wereldbekerfinale onder de rook van Rotterdam van start. Er wordt (letterlijk en figuurlijk) afgetrapt met sloten aan voorwedstrijden. Daarin veel Nederlandse inbreng, want de thuiswedstrijd wordt kwantitatief volop benut. Bij de voorwedstrijden hebben de verschillende Nederlandse mannenploegen in de vierzonders en in de dubbeltweeën dezelfde voorwedstrijden geloot.  

De lotingen + starttijden van vandaag zijn in een overzichtelijke vorm hier te vinden. Morgen en overmorgen is er een videostream online, maar vandaag zijn de races toch live te volgen via deze link die leidt naar het (tussen)tijdsverloop en zogeheten audiocommentaar. De voorbeschouwing van NLroeiredacteur Coen Eggenkamp is hier na te lezen.

Dit is de lijst van de belangrijkste voorwedstrijden met Nederlandse boten van vandaag.

10.15 u mannendubbeltwee: confrontatie Nederland 1 (Keijser/Van Sprang) en 2 (Twellaar/Broenink).
11.10 u vrouwenvierzonder (favoriet voor goud), deze Nederlandse ploeg won alles dusver, ploegveteraan Ellen Hogerwerf blikt vooruit op dit toernooi.
11.15 u mannenvierzonder: clash tussen Nederland 1 (Mantel/Röell/Van der Want/Van de Kerhof) en 2 (Robbers/De Graaf/Van der Bij/Ritsema).

Om niet te vergeten: de Ladies Trophy en de Holland Beker gaan ook ‘gewoon’ door. Janneke van der Meulen start om 11:45 u, roeikledingontwerpster Lisa Scheenaard vertrekt vijf minuten later. Harold Langen (11:55 u) en Guillaume Krommenhoek (12:05 u) zijn de Nederlandse deelnemers aan de Holland (en wereld-)Beker.

(promotie) Zorg dat je er dit weekeinde bij bent: bestel hier tickets voor de wereldbeker in Rotterdam!

12:30 u regerend olympisch kampioen Ilse Paulis start met Marieke Keijser in de lichte dubbel.
13:15 u vrouwendubbelvier mist weliswaar Nicole Beukers (blessure), maar in Poznan werd zonder haar toch een tweede plaats behaald.
13:25u de mannendubbelvier, Europees kampioen en favoriet voor goud.

13:40 u de vrouwen-acht, het boottype waarin Nederland het grootste aantal olympische medailles sprokkelde: 5 stuks.
13:45 u. Slagman Robert Lücken wil olympisch kampioen worden en monsterde daarom – met succes – weer aan bij de Holland Acht. In Tokio is Duitsland naar verwachting het te kloppen paard. Vandaag is er een rechtstreeks confrontatie met de Oosterburen.