[update] Er liggen vijf medailles op oranje te wachten, eerste finale uitgesteld

Algemeen Dagprogramma

[update 13:05 u] **Vanwege tegenwind die schuin over de baan staat, worden de boeien in de zogeheten waaiervorm neergelegd. Dit wil zeggen dat de best geplaatste ploegen in de beste banen worden gelegd. **

Even hardop speculeren op de ochtend van dat wat de mooiste (voor Nederland) pré-olympische-WK ooit kan worden. De kans is groter dat Nederland in vijf finales evenzoveel gouden medailles wint, dan dat alle oranje finalisten straks louter met riemen en hun bidon in de hand staan.

De mannendubbelvier is topfavoriet. De paramixeddubbel zal het niet cadeau krijgen, maar is gretig om het goud eigenhandig te pakken. De scullende vrouwenploegen hebben een gemankeerde voorbereiding, maar dat lijkt gek genoeg (extra?) goed uit te pakken. NLroei schouwt de finalevloot,

[su_quote]Geen NLroei zonder crowd funding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Bedankt![/su_quote]

Paradubbeltwee
Corné de Koning en Annika van der Meer zijn beiden in topvorm. Gisteren won hij sologoud en zij zilver. Coach Jan Klerks is helder over de kansen van zijn dubbeltwee als het gaat om het verdedigen van de wereldtitel. “Het wordt geen walk in the park. Ik verwacht strijd tussen de paralympische en de wereldkampioenen.” De Britten zijn de regerende paralympische kampioenen, daarmee zal moeten worden afgerekend.

Lichte vrouwendubbeltwee
De voorbereiding van Marieke Keijser en Ilse Paulis op dit WK was verre van optimaal. Keijser was lang geblesseerd. Het lijkt erop dat het echter weinig tot niets uitmaakt. Het gaat dan ook om een tweetal dat van kindsbeen af heel hard roeit en nog harder strijd levert in wedstrijden. De voornaamste tegenstander is Nieuw-Zeeland.

Vrouwenvierzonder
Het is een nieuwe bootklasse bij de Olympische Spelen. De vrouwenacht was het meest succesvolle olympische roeinummer voor Nederland, die medaillebron droogt op. Echter niet te lang getreurd. Nederland heeft een vrouwenboordboot die de strijd om goud kan aangaan. Er zijn natuurlijk meer kapers op de kust. Australië en Denemarken zijn ook sterk. Ploegnestor Ellen Hogerwerf attendeerde de NLroeilezers daar al op.

Vrouwendubbelvier
Ook deze scullsters hadden problemen. Slag Nicole Beukers was lang geblesseerd. Coach Josy Verdonkschot is nou niet per se iemand die graag het toeval een hoofdrol laat spelen. Juist onder dergelijke omstandigheden weet hij zijn (strakke) planningen zodanig aan te passen dat alles alsnog goed kan komen. De dubbelvier versloeg deze week met ogenschijnlijk gemak de rivalen Duitsland en Polen. Beukers benoemde eerder deze week China tot topfavoriet.

Mannendubbelvier
De oranje dubbelvier is een openbaring. Langs internationale wateren wordt met bewondering gesproken over de oogstrelende techniek, gecombineerd met een hoog vermogen. Zo ook in Linz. De ploeg maakte in de voorwedstrijd en halve finale indruk. Dirk Uittenbogaard vond dat het nog beter had gekund. Maar hij zal met zijn ploeggenoten niet achterover leunen. De ploeg is erop gebrand wereldkampioen te worden. Als het om de dubbelvier gaat, wacht Nederland precies 30 jaar op een herhaling. Net als toen is Italië de belangrijkste concurrent. Uittenbogaard houdt de Polen ook goed in de gaten.

C-finale
9:58 u mannentweezonder
B-finales
11.48 u mixedviermet
12:00 u mannenvierzonder
Para-A-finale
13:05 u mixeddubbel Annika van der Meer en Corne de Koning
A-finales olympische bootlklassen
14:08 u lichte dubbel Marieke Keijser en Ilse Paulis
14:58 u vrouwenvierzonder
15:14 u vrouwendubbelvier
15:30 u mannendubbelvier

De wedstrijden zijn via deze stream live te zien.