Roei-carrière van Abe Wiersma ten einde, hij voelt zich verraden door zijn coaches

Algemeen

De loopbaan als roeier van regerend olympisch kampioen Abe Wiersma is over. Dat maakte hij zojuist bekend op Instagram. De Amsterdammer is het duidelijk niet eens met de gang van zaken. Hij hekelt het selectieproces en stelt dat hij wordt afgeschilderd als de slechtste roeier van de KNRB, terwijl hij vindt dat dit onterecht is. “Ik voel me verraden door de coaches en begeleiding die verantwoordelijk zijn geweest voor dit proces”, schrijft hij. “Hoe zuur de appel nu ook is, ik weet zeker dat ik over enkele maanden/jaren trots kan terugkijken op mijn fantastische carriere in de roeisport”, aldus de kampioen in de slotalinea.

Hieronder het volledige Instagrambericht van gisteravond +/- 21.30 uur. [Update 2 feb. 8 uur: Abe Wiersma wil (vooralsnog) geen nadere toelichting geven. Hoofdcoach Eelco Meenhorst is om een reactie gevraagd.]

Het zal velen van jullie niet ontgaan zijn, maar mijn roei-carrière is afgelopen maand abrupt ten einde gekomen.

Terwijl mijn oud-ploeggenoten zich aan het voorbereiden zijn op hun Olympisch seizoen, ben ik achtergebleven in Amsterdam. Ik schrijf dit verhaal omdat ik het niet eens ben met het proces en de uitslag van de selectie die mij afschildert als slechtste roeier van de KNRB, terwijl ik heb laten zien dat dit niet zo is. Dit was niet het seizoen of de afsluiting van mijn roeicarriere die ik had verwacht of verdiend op basis van mijn geleverde prestaties in de afgelopen jaren en maanden.

Aan de grondslag van deze onnavolgbare keuze liggen niet nagekomen afspraken, en beslissingen die gemaakt zijn vanuit afwezigheid, ongeïnformeerdheid en nalatigheid van de coaches.

In een 10min durend zoom gesprek werd de selectie medegedeeld en pas een week later kon ik een vervolggesprek krijgen. Hierin zette ik vraagtekens bij het proces dat geleid had tot deze absurde beslissing, waarop werd toegegeven geen duidelijk antwoord te hebben. Er was meer tijd nodig om te onderzoeken welke nieuwe feiten er nog boven tafel konden komen. Pas 1,5 week later kreeg ik te horen dat de beslissing weliswaar “een gok” was, maar dat er in geloofd werd. Andere redenen stonden recht tegenover de selectiecriteria die met ons zijn gedeeld aan het begin van het seizoen. Mijn ervaring en bijdragen aan de ploegen zijn achteloos aan de kant geschoven, en de gemaakte keuze is niet te rijmen met de werkelijke stand van zaken.

De beslissing kwam als een klap en ik ben diep geschokt door de manier waarop de selectie aan mij bekend is gemaakt. Ik voel me verraden door de coaches en begeleiding die verantwoordelijk zijn geweest voor dit proces.

Hoe zuur de appel nu ook is, ik weet zeker dat ik over enkele maanden/jaren trots kan terugkijken op mijn fantastische carriere in de roeisport. Ik wens mijn ploeggenoten veel succes in hun voorbereidingen en gun ze hun beste prestatie in Parijs. Ik wil ook iedereen bedanken die me door de jaren heen heeft gesteund; mijn familie, vrienden, coaches en supporters. Jullie geloof in mij heeft me altijd gemotiveerd en ik ben jullie daar eeuwig dankbaar voor.

— einde bericht —-

Abe Wiersma