NLroei eerstejaars: Laga doet ‘clean sweep’

Algemeen

Het is altijd spannend hoe de kaarten geschud zullen worden bij de eerste krachtmeting van het seizoen. Voor de meeste eerstejaars geldt het ook als de eerste wedstrijd van in hun roeicarrière: het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien. Bij alle vier de eerstejaarsvelden had Laga de beste resultaten.

De Delftse lichte mannen moesten hun buit wel delen met die van Nereus. Het is haast onmogelijk, maar beide ploegen noteerden exact dezelfde eindtijd. “Het was een goede spannende race. Ik wist dat de mannen goed zijn, maar dat het zo een spannende race zou worden had ik niet verwacht”, blikt Lagacoach Lars van Heugten terug. “De mannen hebben zich niet gek laten maken door Nereus. We hebben 1800 meter binnen een meter van elkaar gevaren, ik vind het dan echt heel knap als niemand zich gek laat maken door de ander.”

Streeftijd
Laga kon het goed opbrengen om de eigen race te varen. “De roeiers hebben hun taak goed uitgevoerd”, zegt Van Heugten. “De opdracht was om de streeftijd twee kilometer lang vast te houden.” Ook zware vrouwencoach Dautse Heimovaara zag haar ploeg goed op de streeftijd blijven. “Ze moesten de streeftijd vasthouden en op het laatst nog wat extra’s doen als dat lukt. Dat ging heel goed.”

Behoudend
“We waren een beetje behoudend in het meegeven van streeftijden, maar wel met een mooi aflopend schema. De dachten ‘als het erin zit kan het nog wel eens heel mooi worden’”, zegt Heimovaara. “Je denkt van tevoren dat het wel mooi kan gaan worden, maar je weet dan nog niet wat de andere verenigingen gaan doen. We waren hoopvol en ook afwachtend.”

Doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt!

Concurrentie
De tweede tijd bij de zware vrouwen werd neergezet door Proteus. Van tevoren zag Heimovaara de concurrentie van de buren al aankomen. “We wisten dat ook Proteus een sterke ploeg had, aangezien er twee vrouwen een streeftijd hadden van 1:48. We dachten al dat het hard zou gaan.”

Instroom
Beide coaches spreken van een heel goede instroom dit jaar. “Dat zie je over de hele breedte van Laga terug”, ziet Van Heugten. De clean sweep zou een bevestiging van die stelling kunnen zijn. Van Heugten: “Dat is heel gaaf. Deze uitslag motiveert enorm, maar de mannen moeten ook op hun hoede zijn dat het nu gaat om vermogen om te kunnen zetten in de boot.”

Klassement
Ook de vrouwen moeten er volgens Heimovaara op letten dat ze er absoluut nog niet zijn na deze opsteker. “Het zal niet voor het eerst zijn dat de ploeg die de NKIR wint niet met het klassement naar huis gaat. We hebben vermogen, maar nu wordt het echt hard werken om dat om te zetten naar bootsnelheid.”