Rusland uitgesloten voor Olympische Spelen, Inge Janssen blij met tijdige sancties

Algemeen

Rusland wordt voor de komende vier jaar verbannen van alle mondiale sportwedstrijden. Daaronder vallen onder andere de Olympische Spelen van volgend jaar en de Winterspelen in Peking (2022).

Dat maakte het wereldantidopingbureau WADA gisteren bekend. Aanleiding was geknoei met de labatoriumgegevens tijdens dopingcontroles van Russische sporters. Het Russische antidopingbureau Rusada heeft drie weken de tijd om in beroep te gaan. Roeister Inge Janssen gaf als lid van de atletencommissie van NOC*NSF bij Eén Vandaag-radio aan blij te zijn met de harde sancties. Zij heeft zich gestoord aan het feit dat er bij de spelen van 2016 laat werd ingegrepen, ook zet Janssen vraagtekens bij de waterdichtheid van het anti-dopingsysteem.

[su_quote]Maak de onafhankelijke journalistiek mede mogelijk. Doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]

Neutrale vlag
De straf betekent niet dat Russische atleten definitief worden uitgesloten van de spelen. Zij krijgen de mogelijkheid om onder een neutrale vlag deel te nemen, onder de voorwaarde dat ze voldoende zijn getest op doping en niet eerder bij dopingzaken betrokken zijn geweest.

Rio
Dit is niet de eerste keer dat het land een dergelijke sanctie krijgt vanwege een dopingschandaal. Zo mocht Rusland niet deelnemen aan de Paralympische Spelen in Rio (2016) en Winterspelen in Peyongchang (2018). Tijdens de zomerspelen in Rio konden 282 Russen alsnog meedoen onder hun eigen vlag. Dat was toen mogelijk omdat dergelijke straffen aan internationale sportfederaties werden overgelaten .

Opnieuw
In september 2018 werd de schorsing opgeheven. Daarvoor moest Rusada data vrijgeven over de Russische sporters. Toen ze dat deden, bleek er weer mee te zijn gesjoemeld.