Developmentklassementen: Nek-aan-nek of bijna bekeken

Algemeen

De spanning bij de lichte vrouwendubbeltwee en de zware mannenvier is om te snijden. In beide klassementen wordt de eerste plaats tussen twee verenigingen gedeeld en volgt de derde op een punt achterstand. Tijd om de developmentstand op te nemen.

De zware mannen uit de vier van Laga zitten in de lift omhoog. Na een derde plaats bij de Hollandia en een tweede plaats bij de Damen, gingen de tien Westelijkepunten naar Delft. “We moeten niet na een blik naast onze schoenen gaan lopen en met onze paal boven het hoofd in de boot te gaan staan”, zegt Laga slagman Sietse de Vilder. Daarmee knipoogt hij naar de blijdschap bij de Proteusvier na hun overwinning bij de Hollandia. “Maar het is wel onze taak om deze progressie door te zetten.”

Westelijke
Met de overwinning van afgelopen weekeinde komen de Delftenaren gedeeld bovenaan te staan in de klassementstand, samen met Aegir. Stadsrivaal Proteus-Eretes aast met twee punten afstand ook op deze plaats. “We hebben afgelopen keer een leuke en spannende pot tegen Aegir gevaren”, blikt De Vilder terug op de titanenstrijd. De Groningers zetten in het slot nog fors aan, maar Laga had voldoende voorsprong om het blik te grijpen.

Progressie
De opkomst van Laga in het klassement staat goed symbool voor hun seizoensverloop. De Vilder: “We hebben de afgelopen tijd veel gewerkt aan de start en dat kwam er deze wedstrijd goed uit. We boeken progressie en we willen onszelf zo goed mogelijk verbeteren. Onze valkuil is daarbij dat we teveel willen en te veel energie stoppen in onnodige bewegingen.” De focus ligt op zo simpel mogelijk roeien, ofwel zoals De Vilder hun succes zelf onthult: “We hebben het zelf over ‘gewoon goed roeien’.”

Snel
Bij de lichte vrouwen doet de combinatiedubbeltwee van Phocas en Saurus het goed. Zij delen de bovenste klassementsplek met Euros. Triton volgt op een punt. “We weten dat het veld heel snel is, ongeveer even snel eigenlijk. Degene die net de beste dag heeft trekt aan het langste eind”, analyseert Saurusroeister Dominique Vrouwenvelder. Zij loopt deze maanden stage in Nijmegen en vormt zodoende een goede combinatie met Phocaslid Thamar Kroes.

Kwaliteit
Het duo won de Hollandia en werd daarna twee keer tweede. “Ik heb wel een heel goed gevoel over de Westelijke. Door coschappen en stage-uren hebben we de weken ervoor een stapje terug moeten doen. Dat pakte goed uit. We hadden vertrouwen in elkaar en in ons lichaam”, zegt Vrouwenvelder. Dat resulteerde in een efficiënte en degelijke race. “Bij ons gaat het niet zozeer om de kwantiteit, het gaat kwalitatief heel goed.”

Verrassing
Kroes en Vrouwenvelder trainen samen sinds februari. “We hebben een paar keer samen getraind en toen hebben we als verrassing ineens de Winterwedstrijden gewonnen. Ik ben ingestroomd bij Phocas en we zijn samen gebleven.” Phocas werd vorig jaar vijfde in het klassement. De ploeg won steeds net niet vanwege oplopende spanning. “Mijn ploeggenoot zegt soms nog wel te zenuwachtig te zijn om te winnen”, zegt Vrouwenvelder. “Maar we blijven rustig. We maken altijd grapjes voor de start, dat helpt.”

Winnaar
Bij de andere klassementen is er steeds een duidelijke winnaar. Bij de lichte mannenvierzonders lijkt Njord af te stevenen op de overwinning. Het kwartet won alle wedstrijden en heeft vijf punten afstand op de rest. De zware vrouwenvier van Nereus doet hetzelfde. Hun voorsprong is momenteel vier punten.