Helen Glover roeit weer hard in de tweezonder, nu met Rebecca Shorten

Algemeen

De Britse Helen Glover wil volgend jaar naar Parijs, en dat is niet per se goed nieuws voor de Nederlandse roeisters. Zij won met Heather Stanning in de tweezonder al tweemaal goud bij de Olympische Spelen: in 2012 en 2016. Deelname leidde te Tokyo niet tot een medaille, Glover werd toen vierde. Die prestatie was overigens geheel in lijn met de magere Britse resultaten van 2021. De eilandbewoners hadden vorig jaar echter het (figuurlijke) lek in de roeivloot weer gedicht, de Britten behaalden bij de WK de tweede plaats in het medailleklassement.

Afgelopen weekeinde won Glover in haar nummer de Britse trials. Zij was gekoppeld aan Rebecca Shorten, de slag van de vierzonder die bij de afgelopen WK goud won. Glover is moeder van een zoontje van 5 jaar en een driejarige meisjestweeling. Zij is erop gebrand te laten zien dat ze hard kan roeien en tegelijkertijd een goede ouder kan zijn, maar dan wel samen met haar partner. Volgens haar wordt er doorgaans vanuit gegaan dat de moeder de verzorgende ouder is van jonge kinderen. Zij gaat dat anders aanpakken met haar man, televisiepresentator en natuurbeschermer Steve Backshall, zegt ze in een interview met The Guardian.

“There definitely is a wall for women in comparison to men. Women tend to be the primary care-giver, whether they’re working or not, and that’s the case for me. I’m really lucky I have Steve’s support and often he will take time off work to have the children. But it’s definitely different for men and women. I’m not taking anything away from men or claiming they don’t have to juggle emotionally and physically to be successful in work and good dads as well”, aldus Glover.