Lücken haalt uit naar tennister Bertens

Achtergrond

Slagman van de Holland Acht, Robert Lücken, vindt dat tennister Kiki Bertens niet op de Olympische Spelen thuishoort. Dit en nog een aantal andere kritische opmerkingen liet hij onlangs optekenen in de Volkskrant.

Bertens kwam onlangs in het nieuws omdat zij vond dat ze bij deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo financieel gecompenseerd zou moeten worden door sportkoepel NOC*NSF. Dit wegens gemiste inkomsten die zij anders bij reguliere tennistoernoeien zou verdienen.
[su_quote]Maak de onafhankelijke journalistiek mede mogelijk. Doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt!]
Rijk
Net als een aantal andere topsporters hekelde Robert Lücken deze opvatting. “Sporters met een A-status krijgen een jaarlijkse toelage die ik vrij riant vind. Ik word er niet rijk van, het stelt me wel in staat om mijn droom na te jagen. Bertens speelt die toelage in een half toernooi bij elkaar. Het illustreert wat mij betreft dat tennis niet thuishoort op de spelen”, zegt hij onder andere.

Uitje
Pittiger wordt het als hij vertelt over zijn ervaring met Bertens tijdens de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. “Bertens heeft totaal geen gevoel bij het uitkomen voor haar land of de eer van de prestatie. Dan moet ze zeker niet meedoen in Tokyo. Ik weet nog hoe Bertens en Robin Haase er drie jaar geleden bijliepen in het olympisch dorp in Rio. Ze waren niet bezig met de sport, de spelen waren een lekker uitje voor ze.”

Kippenvel
De roeier van Nereus benadrukt dat het voor hem heel anders is. “Voor ons is dit het toernooi waar alles om draait. Met de mannen van de Holland Acht hebben we eens in de vier jaar vijfenhalve minuut de kans om ons aan de wereld te tonen. En die finalerace kan ons maken of breken. Ik wil in Tokyo goud winnen met de Holland Acht, ik krijg nu alweer kippenvel als ik mijn olympische droom formuleer.”

Gedrocht
Ten slotte geeft de winnaar van olympisch brons uit 2016 nog een sneer richting het IOC, maar ook spaart hij het Nederlandse NOC*NSF en de sportbonden niet. “De Spelen zijn een walgelijk, commercieel gedrocht. Het IOC verdient miljarden euro’s over de ruggen van sporters die er zelf niets van terugzien. En elke euro die sportkoepel NOC*NSF in de programma’s van de bonden steekt, gaat evenmin naar de atleten. Natuurlijk krijgen we een bonus voor een medaille, maar dat bedrag staat in geen verhouding tot wat het IOC opstrijkt.”

Lees hier het hele artikel.