Coastal rowing op Jeugd Olympische Spelen

Kort

Bij de Jeugd Olympische Spelen van 2022 in Dakar (Senegal) zal coastal rowing op het programma staan. Het gebruikelijke roeitoernooi wordt daarvoor opgeofferd.

Dit maakte roeifederatie FISA bekend in een persbericht. Het roei-onderdeel zal worden gehouden in Saly Beach, naar het schijnt een van de mooiste stranden van Senegal. Maar liefst 120 roeiers (60 jongens en 60 meisjes) zullen aan het evenement deelnemen.

[su_quote]Maak de onafhankelijke journalistiek mede mogelijk. Doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]

‘Fantastisch’
FISA-president Jean-Christophe Rolland noemt het ‘fantastisch nieuws’ dat het IOC coastal rowing aan het programma van de Jeugd Olympische Spelen heeft toegevoegd. “Coastal rowing is van essentieel belang in onze strategie om onze sport uit te breiden naar nieuwe landen, die bijvoorbeeld geen geschikte rivieren of meren hebben om op te roeien.”

Buenos Aires
Of deze beslissing een voorloper is op de beslissing om vanaf 2024 ook bij de gewone Olympische Spelen coastal rowing toe te laten – in plaats van het lichtgewicht roeien – is nog niet duidelijk. In dit geval zal ook hebben meegespeeld dat in Senegal verder geen geschikte internationale roeibaan is. In Argentinië loste men dat in 2018 op door midden in de stad Buenos Aires op een gedeelte van een rivier te roeien over de afstand van 500 meter.