Veteraan Drysdale snel op ergometer

Kort

Regerend olympisch kampioen Mahé Drysdale heeft zijn zinnen gezet op een comeback als solist. Een probleem, of juist een kans: zijn landgenoot Robbie Manson heeft de Nieuw-Zeelandse skiff al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Hij won de B-finale van de WK, Stef Broenink eindigde toen twee plaatsen hoger.

Drysdale heeft de goedkeuring van de Nieuw-Zeelandse bond om zich ook toe te leggen op de eenmansboot, nadat een (noodgedwongen) uitstapje naar de acht met stuurman niet succesvol genoeg bleek.
[su_quote]Maak de onafhankelijke journalistiek mede mogelijk. Doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]
Of Manson – houder van het skiffwereldrecord – nog steeds in de kleinste boot wil uitkomen, is nog onzeker. Indien toch: vorig jaar was Manson bij de onderlinge Nieuw-Zeelandse strijd om het WK-startbewijs veruit de sterkste. Hij versloeg Drysdale met een klinkende uitslag: 2 – 0. Ondanks dit huzarenstuk lukt het Manson maar niet bij WK’s te excelleren. Hij zou niet zo goed bestand zijn tegen de psychische druk.

Wereldrecord
Drysdale heeft de (bewezen) reputatie mentaal sterk in zijn schoenen te staan. Fysiek timmert de 41-jarige nog altijd flink aan de weg. Op een Concept2-ergometer zette hij over 5.000 meter 15:16,4 neer. Dat is een nieuw wereldrecord voor de leeftijdsgroep 40-50. Ter vergelijking, het absolute wereldrecord over deze afstand is bijna 22 seconden sneller. Maarten Hurkmans was als 18-jarige nog geen 20 seconden langzamer dan veteraan Drysdale nu is.