Drysdale gaat terug naar skiff

Algemeen

Twee weken na de wereldkampioenschappen in Oostenrijk zit de evaluatie bij de Nieuw-Zeelandse roeiploeg er alweer op. Conclusie: tweevoudig olympisch skiffkampioen Mahé Drysdale verlaat de acht die slechts op een halve seconde olympische kwalificatie misliep.

Vlak na de WK liet Drysdale al weten open te staan voor een terugkeer naar de skiff. Hij zinspeelde erop dat wereldrecordhouder Robert Manson nooit in staat zal zijn een medaille te winnen bij de Olympische Spelen. Ondanks imponerende voorseizoenen slaagde hij er nu al drie keer op rij niet in op het podium te komen bij wereldkampioenschappen.
[su_quote]Geen NLroei zonder crowdfunding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Manson
Na overleg met de nationale bond krijgt de 40-jarige Drysdale nu weer de kans zich op de skiff te richten. Wel ligt de vraag nog open of Manson hetzelfde ambieert. Bondsbaas Simon Peterson gaf aan dat daar nog een gesprek over zou moeten komen. De skiffeur stelde met zijn zevende plaats in Ottensheim wel een olympisch startbewijs voor zijn land veilig.

Dubbeltwee
Indien beide mannen opteren voor de skiff volgt vermoedelijk weer een zware onderlinge selectiestrijd en het is de vraag of Rowing New Zealand dat wil. Het magazine Row 360 meent te denken dat Manson open zou staan voor een plek in de dubbeltwee, die zich met een achtste plaats in elk geval al zeker weet van een startbewijs in Tokyo.

Bond
Opvallend genoeg krijgt die andere coryfee, tweevoudig olympisch kampioen met de Kiwi-pair, Hamish Bond, geen kans voor de skiff. Geruchten gingen dat ook hij aanspraak zou willen maken op die plek. Net als Drysdale roeide Bond afgelopen jaar in de acht, waarin zij uiteindelijk zesde werden. De Henley Royal Regatta werd overigens wel gewonnen via een directe race tegen thuisfavoriet Groot-Brittannië (derde op WK).

Acht
Volgens de eerste (bonds)berichten zou Bond daarentegen overstappen naar het scullen en in aanmerking komen voor de dubbeltwee of dubbelvier. Die eerste boot plaatste zich met een achtste plaats voor Tokyo, de dubbelvier kwam net als de acht één plek tekort. De krant New Zealand Herald maakt echter melding van het feit dat Bond in de acht zal blijven.