Lisa Scheenaard voor de derde maal op rij skiffkampioen, tumult bij vrouwentweeën

Algemeen

De NK ontsnapte niet aan reglementaire ‘matchfixing’. Want de wedstrijdleiding vond het noodzakelijk om de waaier-indeling in de loop van de middag uit de kast te trekken. Daarbij worden de best presterende boten uit de voorronden op de gunstigste banen gelegd. De wind was echter niet heel stevig, dus zullen de verschillen niet heel groot zijn geweest. Het gaf onbedoeld aanleiding tot gedoe bij de vrouwen in de twee zonder.

Er was flinke strijd bij de ongestuurde tweeën, ook op de wal. Bon/Klok (Nereus) werden de hele wedstrijd onder druk gezet door Boere en Rijst van Skøll, maar bezweken niet. Dat koppel werd op het allerlaatste stukje bijgehaald door De Lange/Ruiter van Orca. Maar er ontstond een conflict. Want de kamprechters zouden Nereus hebben gediskwalificeerd vanwege het roeien in een verboden (voordeel)baan. Hierdoor werd Orca aanvankelijk als eerste geplaatst. Maar dat besluit is weer teruggedraaid en werd Nereus alsnog tot kampioen uitgeroepen. De betrokkenen worden later nog om een reactie gevraagd door onze verslaggever ter plaatse: Guus Beenhakker.

Kalmer verliepen de skiffwedstrijden. Lisa Scheenaard (Thêta) had het vooral op het eerste deel van de titelstrid aan de stok met Inge Janssen. Maar de aanvallen van de Orcaan waren vergeefs. Lisa Bruijnincx (voorheen Gouda, thans Njord) werd op niet al te grote afstand van de olympische roeisters derde.

Lichten
Een week na de EK waar hij met zijn dubbelvier brons van meenam, slaagde lichtgewicht Ward van Zeijl (Asopos) erin de skifftitel te veroveren. Hij werd wel flink op de hielen gezeten door Willem Buist van Nereus. Laj de Jong (Triton) werd derde. Zijn verenigingsgenoot Femke van de Vliet probeerde het Marieke Keijser (Skadi) zo moeilijk mogelijk te maken, maar ze kon de Rotterdamse niet van de troon stoten. Spannender was het gevecht om de derde plaats. Iris Hochstenbach (Gyas) passeerde zo’n beetje op de finish Tosca Kettler van Orca.

Meisjes
De Hunze had al een dubbelslag bij de jongens, maar ook skiffeuse Marg van der Wal werd nationaal kampioen. De ijzersterke skiffeuse uit Groningen won voor Lotta van Westr2eenen (Willem III) en Phaedra van der Molen (Amstel).