Serieverliezer Triton zoekt bij 51e keer niet naar excuses

Algemeen

Open deur: bij een wedstrijd gaat het vaak om de uitslag. Het is niet zo verwonderlijk dat het woord scorebordjournalistiek bestaat. Gisteren was er eigenlijk geen nieuws uit Houten: Nereus won de Varsity (voor de 43e keer) en Triton verloor (voor de 51e keer op rij).

Het was een herhaling van zetten, vorig jaar won Nereus ook, Triton werd tweede. Maar toen was het met een taft voorsprong. Dit jaar was het verschil op de finish meer dan een bootlengte. Toch vatte Tritonveteraan Kaj Hendriks de 135e Varsity van zijn ploeg als volgt samen: “Onze ploeg is beter dan vorig jaar, onze voorbereiding was beter, en onze race ook.” En met het nodige understatement voegt hij er retorisch aan toe: “Kan het zijn dat Nereus ook beter was?”

Inhaalpoging

Het was Nereus dat als een raket uit de start vertrok. Laga ging redelijk mee, en Triton haakte daarbij aan. Laga viel wat terug en Triton kwam laat op stoom en zette een inhaalpoging in. Die slaagde aardig. Meerdere malen kwam de boot van de Utrechters vervaarlijke opzetten, maar even zo vaak pareerden de Amsterdammers de aanvallen. Op het laatst voerde Nereus het tempo op om afstand te nemen van Triton. Dat was de les van vorig jaar, want toen kon Nereus ternauwernood de formidabele eindsprint van Triton weerstaan. Skøll bracht de verrassing van de wedstrijd door derde te worden.

Angstig

Winnaar Lex van den Herik kende naar eigen zeggen wat angstige momenten. “Wij hadden twee mishaaltjes. Daardoor vielen we wat terug. Maar dat kwam eerder door het lastige water dan doordat we onder druk kwamen van Triton. Dat scenario hadden we van te voren heel goed doorgenomen. Bij de eindsprint liepen we snel van ze weg. De overwinning is niet in gevaar geweest”, aldus Van den Herik.

Balen

Hij zat vorig jaar samen Abe Wiersma in de winnende formatie. Wiersma was nu ook weer van de partij. “Welke race beter was? Ik denk deze”, stelde Wiersma gisteren. Slagroeier Harold Langen van Triton zocht ondanks een diepe teleurstelling niet naar excuses. “Onze start was voor ons doen niet heel slecht. En we kwamen ook weer goed in de wedstrijd. Onze aanvallen zijn afgeslagen. Het is enorm balen.”

Slinken

Langen en Hendriks zijn inmiddels beiden dertiger, maken deel uit van de equipe van de roeibond en hebben zich uit clubliefde twee jaar lang opgeofferd om naast vele de trainingen met het nationale team op hun vrije zondagen te oefenen met hun veel jongere verenigingsgenoten. De kans dat beide routiniers volgend jaar zich weer kunnen vrijmaken zal in verband met de nadere Olympische Spelen een stuk kleiner worden. Langen wilde echter niet speculeren over zijn toekomst met de Oude Vier.

Belediging

Triton bracht de beste ploeg sinds jaren en (misschien wel sinds 1880) op het water. De club met het credo ‘Voor alles het hoofdnummer’ heeft de botte pech dat het Amsterdamse Nereus steeds op volle oorlogssterkte uitrukt. Daartegen is Triton niet opgewassen. De gunfactor van roeiend Nederland ligt echter voor bijna 100 procent bij de Utrechters. Maar eigenlijk is het medelijden hebben met een competitieve valide sportploeg een tikje beledigend.

Alle uitslagen van hoofd- en bijnummers staan hier.