Utrechtse roeiclubs opgeschrikt door inbraak

Algemeen

Het was geen slechte Varsitygrap. Maandagochtend vroeg, na de wedstrijd op het Amsterdam-Rijnaknaal, werden de besturen van Viking, Triton en Orca opgeschrikt door en bericht van de beheerder dat er was ingebroken. Er is flink wat schade aan met name deuren in het pand van roeiaccommodatie De Driewerf. Een 37-jarige dader is opgepakt. Een groot deel van het gebouw was tot maandagmiddag dicht vanwege forensisch onderzoek.

Beheerder Michel Heuvelman ontdekte al vroeg dat er inbrekers actief waren. “De deur van de snoepautomaat in de gang stond open en de deur van een van de bestuurskamers was stuk”, vertelt hij. “Ik heb meteen 112 gebeld. Die was er binnen een paar minuten met drie auto’s.” Vervolgens was Heuvelman getuige van een kleine klopjacht.

Daders
Ergens in de bosjes bij een viaduct langs de A12 was een vreemd gekraak gehoord. “De politie ging snel te werk. Een agent dook de bosjes in terwijl een andere onder de brug ging staan. Weer een andere auto wachtte aan de andere kant van de brug. Uiteindelijk stonden er tien politiewagens.” In de bosjes is een gevluchte verdachte en inbrekerswerktuig gevonden. “De politie is daarna nog met een helikopter gaan zoeken naar eventuele andere daders”, zegt Heuvelman.

Gallemiezen
Bij Viking en Orca is er met name aan de deuren en kasten bij de barren schade. Triton is gespaard gebleven. “De inbrekers waren duidelijk op zoek naar geld”, denkt Heuvelman. “Een aantal dure spullen zijn blijven staan en allerlei kasten bij de barren zijn vernield. Net als de snoepautomaat.” Orcavoorzitter Sjoerd Banken beaamt dat. “De keukendeur is naar de gallemiezen, en verder zijn er vooral sloten kapot en kasten overhoop.” Het beetje geld dat er bij Viking nog te vinden was is niet gevonden. Orca werkt al langer zonder contanten aan de bar.

Sleutels
Uit een van de bestuurskamers zijn sleutels gestolen. Daar maakt Heuvelman zich wel zorgen over: “Sleutels van het pand, waaronder die van de voordeur zijn weg. Ook autosleutels van de bestuursauto van Orca. De auto parkeren we nu maar in de loods, maar het is wel een akelig idee.” Banken vult aan: “We moeten nu snel ons sleutelplan herzien. Ook een laptop van een bestuurslid is verdwenen.”

Renovatie
De Orcavoorzitter heeft al contact met de verzekering en de politie gehad. “We kunnen vanaf gistermiddag weer gebruikmaken van alle ruimtes. De deuren naar buiten worden vannacht extra gebarricadeerd met balken.” De Driewerf is momenteel bezig aan een grondige renovatie van het pand. “Dat heeft er niet toe geleid dat inbrekers makkelijker naar binnen kunnen. Het is hooguit makkelijker dat er een aannemer in de buurt is voor het herstellen van schade”, zegt Banken.

Vingerafdrukken
Waarschijnlijk hebben de inbrekers met handschoenen gewerkt. Er zijn geen vingerafdrukken gevonden. “Wel heeft het onderzoeksteam gekeken of de braaksporen te matchen zijn met het gevonden gereedschap”, zegt Heuvelman.