Corona raakt roeien, een overzicht van de effecten

Algemeen

De wereld lijkt in de ban van het Coronavirus oftewel COVID19. Zo ook in Nederland. De roeisport kreeg te maken met de bestrijding van het virus. NLroei zet een aantal nieuwsfeiten op een rijtje.

FISA
De internationale roeifederatie FISA schrapte aan het begin van deze week resoluut de eerste twee wereldbekerwedstrijden van dit seizoen: geen uitstel en er wordt ook niet uitgeweken naar een andere locatie. Deze maatregel reduceert de kansen voor de ploegen die zich nog moeten kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokyo. En de (omvangrijke) equipe die al zeker is van deelname zal moeten inspelen op deze situatie.

IOC
Het internationale olympisch comité zegt geen concrete plannen te hebben om de Olympische Spelen uit te stellen. Ook de Japanse autoriteiten geven aan dat het ondenkbaar is dat de OS niet doorgaan. Vooraanstaand IOC-lid Dick Pound heeft gezegd dat twee maanden voor het begin van de spelen (24 juli) duidelijk moet zijn of het virus onder controle is, dit zou dus op 24 mei zijn, dat is over 101 dagen.

Kabinet Rutte
Tijdens een persconferentie gaf minister Bruins van volksgezondheid en sport gistermiddag aan dat in maand maart evenementen waar 100 of meer mensen worden verwacht, geannuleerd moeten worden.  

Heineken en Head
Ruim een uur na de onheilstijding van Bruins hebben de organisaties van de vierkamp en de Head een streep gezet door hun wedstrijd. Ook de Tweehead en de Skiffhead gaat niet door. Dat geldt ook voor een aantal andere roeievenementen, waaronder competitiewedstrijden.

Varsity
De 137e Varsity stond gepland op 5 april aanstaande. Organisator KNSRB geeft nu alvast aan dat de Varsity niet op die datum wordt gehouden en dat er naar een alternatief wordt uitgekeken.

Verenigingen
Diverse clubs, waaronder Viking, nemen maatregelen. Kantines, kleedkamers en douches gaan dicht, maar de meeste loodsen, ergo- en krachttrainingsruimten blijven open. Er kan worden getraind, maar er is speciale aandacht voor het schoonmaken van de handels van riemen en ergometers.

NOCNSF
De koepelorganisatie onderschrijft het evenementenverbod van de overheid en adviseert “de sociale contacten in het algemeen sterk te verminderen. Deze oproep wordt door NOC*NSF ondersteund door de Nederlandse sport op te roepen om alle andere clubbijeenkomsten zoals trainingen, overleggen, vergaderingen en vieringen ook af te gelasten.”

KNRB
De roeibond schrapte eerder deze week al het eerstejaarsklassement van de vierkamp, en verzocht Brabanders dringend niet naar de vierkamp te komen. Gisteren kwam het bondscrisisteam met een bericht over restitutie van inschrijfgelden en een aantal algemene richtlijnen. De roeibond wil niet alleen Corona indammen, maar lijkt ook de vrijheid van meningsuiting te willen beperken: “niemand communiceert of speculeert met de pers/media over het corona-virus in relatie tot het Nederlandse roeien”.

[su_quote]Steun de onafhankelijke roeijournalistiek , word NLroeidonateur! Dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]