Bondsprogramma : full-time opleiding voor toptalenten

Algemeen

Gisteren presenteerde de roeibond haar jaarprogramma voor talentontwikkeling aan verschillende betrokkenen. Nieuw daarin is de start van een full-time trainingsprogramma van toptalenten op de Bosbaan. Hier is dit najaar al mee begonnen onder leiding van de talentcoaches Jeroen Spaans (vrouwen) en Ronald Florijn (mannen).

Het gaat om 13 mannen en 11 vrouwen waarbij de broers Rik en Ralf Rienks de meest in het oog springende namen bij de mannen zijn. Ook voormalig lichtgewicht roeier Obbe Tibben staat op de lijst en nog een flink aantal andere roeiers dat afgelopen jaren in ploegen zaten die goed scoorden bij de junioren en senior-B titeltoernooien. Alle geselecteerde vrouwen wonnen medailles bij deze wedstrijden.

Talentprofiel
Dit programma wordt grotendeels gefinancierd door sportkoepel NOC*NSF. Om in te kunnen stromen zal je aan zware eisen moeten voldoen. Als man in de leeftijdscategorie U23 hoort een zogeheten talentprofiel P3-4 waar onder andere een tijd van 5:56-6:00 op de concept2 ergometer bij hoort. Voor de vrouwen gaat het om een tijd tussen de 6:52 en de 6:57. Momenteel voldoet een groot deel van de huidige selectie overigens (nog) niet aan die normen.

Profieltesten
Het complete jaarprogramma is hier te vinden. Eerste meetmoment voor talenten die in aanmerking willen komen voor een internationale wedstrijd zijn de profieltesten (100 meter, 1 minuut, 2000 meter en 6000 meter) die uiterlijk 20 december van dit jaar moeten zijn ingeleverd. Voor de junioren zijn komend jaar de wereldkampioenschappen in Plovdiv (14 en 15 augustus) het belangrijkste evenement. Voor de onder-23 roeiers zijn dat de wereldkampioenschappen in Racice (Tsjechië) medio juli 2021.